Ο πρώτος μήνας της άνοιξης
της Μαρίας Ρώτα*
Με τον Μάρτη είμαστε πιο κοντά στην άνοιξη, που όλοι θαυμάζουμε και αγαπάμε. Οι πρώτες μαργαρίτες, οι παπαρούνες και τόσα άλλα αγριολούλουδα μας χαμογελούν και στολίζουν με τα πανέμορφα χρώματά τους τα χωράφια, τους κήπους και τους λόφους. Τα τριφύλλια φέτος τόσα πολλά, με το κατακίτρινο χρώμα τους, κέρδισαν το “Oskar” της εντυπωσιακής παρουσίασης!
Το Καλαντάρι του Μαρτίου από το Très riches heures du duc de Berry |
Μάρτιος – Theodor Kittelsen – 1890 |
Είχε γραφτεί στα παλιά χρόνια μια συνηθισμένη παράδοση που έλεγε ότι ο Μάρτης ανάγκασε τη γριά να σκεπαστεί με καζάνι για να ζεσταθεί.
Ο αγροτικός κόσμος, όμως, εκτιμά ιδιαίτερα την βροχή του που είναι τόσο ωφέλιμη. Και βέβαια σε όλους μας είναι γνωστοί οι στίχοι που έρχονται από το παρελθόν τιμώντας τον μήνα:
“Αν κάνει ο Μάρτης δύο νερά
κι ο Απρίλης άλλο ένα,
χαρά στονε το γεωργό που ' χει πολλά σπαρμένα”
Αντίθετα, πολλοί φοβούνται τις χιονοπτώσεις του μήνα:
“Το χιόνι του Γενάρη είναι κοπριά
και του Μάρτη είναι φωτιά”
Έτσι ισχυρίζονται στη Λακωνία γιατί συχνά χιονίζει πολύ αυτόν τον μήνα εκεί. Φυσικά πολλοί από τους γεωργούς θεωρούν ότι είναι ωφέλιμη και η βροχή και το χιόνι γιατί πρόκειται να βοηθήσει τις φυτείες τους.
Βέβαια αν και υπάρχουν διαφορετικές τοποθετήσεις για το μήνα Μάρτιο και αυτό βέβαια οφείλεται στις θέσεις της χώρας μας που βρίσκονται οι πόλεις και τα χωριά της. Άλλος καιρός στο βουνό, άλλος στην πεδιάδα. Παρ' όλα αυτά, γενικά είναι πιστευτό ότι ο Μάρτης είναι ο πρώτος μήνας της άνοιξης που σιγά – σιγά θα φέρει το καλοκαίρι, που όλοι περιμένουμε.
Μια από τις μέρες του, η ένατη μέρα, είναι η γιορτή των Αγίων Σαράντα, η τόσο αγαπητή.
Το έθιμο του Μάρτη
Μάρτης – Γ.Τσαρούχης |
Τον “Μάρτη” αυτό το βραχιόλι με τις κόκκινες τις άσπρες κλωστές το φορούσαν οι γυναίκες και στο Βυζάντιο και κράτησε όσο και η Βυζαντινή αυτοκρατορία, για να συνεχιστεί μέχρι τις μέρες μας. Ρώτησα φίλες μου και στο νησί μας και στη βόρεια Ελλάδα και μου είπαν ότι σε μερικές περιοχές συνεχίζεται.
Φαίνεται, όμως, πως το έθιμο αυτό το είχαν και οι αρχαίοι Έλληνες, γιατί υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες σε κείμενα που αναφέρουν ότι όσοι έπαιρναν μέρος στα Ελευσίνια Μυστήρια, οι μύστες έδεναν γύρω από το δεξί χέρι και το αριστερό πόδι μια κλωστή κόκκινη και μια άσπρη, για να διώχνουν το κακό.
Οι απότομες αλλαγές του καιρού αυτό το μήνα, που η γυναίκα του Μάρτη έδειχνε το πρόσωπό της, τρόμαζαν τους ανθρώπους. Φοβόντουσαν τις Δρίμες*. Οι Δρίμες είναι μέρες επικίνδυνες. Είναι, έλεγαν, όντα δαιμονικά και συνηθίζουν να τριγυρίζουν τις πρώτες τρεις μέρες, τις τρεις μεσαίες και τις τρεις τελευταίες μέρες του Μάρτη, για να κάνουν κακό στα ξύλα, στα ρούχα και στα σώματα.
Τα χελιδόνια
Ακόμα και σήμερα σε μερικές περιοχές της χώρας μας, την πρώτη Μαρτίου αρκετά παιδιά ξεχύνονται στους δρόμους για τα “χελιδονίσματα” με κουδουνάκια και τραγουδούν: “Ήρθε, ήρθε η χελιδόνα, κάθησε και λάλησε και γλυκά κελάδησε: Μάρτη μου καλέ, και Φλεβάρη φοβερέ κι αν φλεγίσεις κι αν τσικνίσεις, καλοκαίρι θα μυρίσεις...”. Και τα παιδιά των Βυζαντινών έκαναν τα “χελιδονίσματα” όπως γράφει ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος σε χειρόγραφο του 12ου αιώνα.
*Δρίμες: Δαίμονες που κατά τις λαϊκές προλήψεις κάνουν κακό στα ρούχα, στους λουόμενους, στ' αμπέλια κ.α.
Δρίμα: “ψύχος” - δριμύς – δριμύτερος (μεγάλη ένταση – πόνος)
…………………………..
*Η Μαρία Ρώτα είναι αρχαιολόγος και τακτική συνεργάτιδα της καθημερινής εφημερίδας των Κυκλάδων ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ που τυπώνεται στην Ερμούπολη της Σύρου, στην οποία δημοσιεύθηκε, στο φύλλο της 7ης Μαρτίου 2019.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου