Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Παραδοσιακή συνταγή Μακεδονίας

 Κοκορέτσι στο φούρνο

Η Ανάσταση περνά και από την κουζίνα και μαζί με τον οβελία συνυπάρχει και το κοκορέτσι. 
Μεζές ελκυστικός που χρειάζεται να διατηρήσει τον χαρακτηρισμό του. Να καταναλώνεται σε μικρή ποσότητα, διότι σε αυτή την περίπτωση είναι απόλαυση, διαφορετικά είναι διατροφική βόμβα. Η δε διαφορά από τον παραδοσιακό τρόπο ετοιμασίας είναι στο ψήσιμο, που στην συνταγή είναι προσαρμοσμένο να ψηθεί στον φούρνο!

Υλικά 

• 1 συκωταριά
• πιπέρι, αλάτι, ρίγανη
• 2 λεμόνια, μαύρο κρασί η κονιάκ
• 5 πλεξίδες εντεράκια
• μπόλιες (η σκέπες όπως τις λέμε στην Ανατολική Μακεδονία)

Εκτέλεση

Πλένουμε τα έντερα, μετά τα γυρνάμε με ένα ξυλάκι και τα τρίβουμε 4 φορές με αλάτι και με 2 λεμόνια, να γίνουν άσπρα. Κόβουμε στρογγυλά τα συκώτια, τα περιχύνουμε με 1 ποτήρι τού νερού μαύρο κρασί ή κονιάκ, και τα πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
Κάνουμε σούβλες από βέργα λυγαριάς (αν δεν υπάρχουν, χρησιμοποιούμε μεταλλικές σούβλες) και περνάμε με ένα - ένα τα κομμάτια (στη σειρά: ένα συκώτι, ένα πλεμόνι, ένα γλυκάδι), μέχρις ότου γεμίσουν οι σούβλες. Μετά, τις σκεπάζουμε με μπόλιες και, από πάνω, τυλίγουμε τα έντερα.
Τις τοποθετούμε στο ταψί με βούτυρο και λεμόνι. Τις σκεπάζουμε με μπόλιες και τις ψήνουμε στο φούρνο.
 
 Περισσότερες δημοφιλείς και νόστιμες συνταγές βρίσκονται ΕΔΩ.

Πηγή: Πατροπαράδοτες Ελληνικής συνταγές-17.000 Ελληνίδες νοικοκυρές γράφουν τις συνταγές του τόπου τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου