Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

ΤΑ ΡΕΜΑΤΑ

ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

Η Περιβαλλοντική  ομάδα του σχολικού έτους 2005-2006, του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, εξερεύνησε το ρέμα της οδού Αθανάτου! Ο δρόμος ήταν μέρος του ρέματος που ξεκινούσε από τον Υμηττό. Συνέχιζε οριοθετώντας τα όρια Γλυφάδας - Ελληνικού και κατέληγε μέσω του Αεροδρομίου στην θάλασσα, στον Σαρωνικό. Ένα δε τμήμα του είναι υπογειοποιημένο, κάτω από την λεωφόρο Βουλιαγμένης.
Οι μαθητές δεν περιορίζονται σε απλή καταγραφή της κακοτεχνίας στην φύση. Προτείνουν και λύση, η οποία είναι πρωτοποριακή, σύγχρονη και συνδυάζει λειτουργικά την φύση με την τεχνολογία!
Τα παιδιά ερεύνησαν το θέμα έχοντας και βιωματική προσέγγιση που ήρθε από την επίσκεψη στις Σπέτσες, όπου δρόμοι και ρέματα συνυπάρχουν αρμονικά και αισθητικά, καθώς και χωρίς το πρόβλημα της πλημμύρας.
Για την ιστορία, οι εκπαιδευτικοί που συντόνιζαν τα παιδιά, στην προετοιμασία του υλικού αναζήτησαν χάρτες και πληροφορίες για τα ρέματα της Γλυφάδας. Απευθύνθηκαν στην Τεχνική υπηρεσία του Δήμου Γλυφάδας και της ΕΥΔΑΠ, φορείς που διαθέτουν στοιχεία. Αρνήθηκαν ευγενικά με προφάσεις να διευκολύνουν, σε αντίθεση με τον Δήμο Ελληνικού όπου η εξυπηρέτηση ήταν απλόχερη!
Παράλληλα στοιχεία για τα ρέματα αναζητήθηκαν, κατόπιν έρευνας, στον ημερήσιο τύπο και ειδικότερα αντλήθηκαν από την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ από ρεπορτάζ που είχε κάνει, τον Οκτώβριο του 1998, μετά από έντονη βροχόπτωση που προξένησε ζημιές στην Γλυφάδα.
Το υλικό, κυρίως το φωτογραφικό, που παρουσιάζεται στην εργασία είναι μέρος του συνολικού που συγκεντρώθηκε!
Η ενδιαφέρουσα εργασία που εκπλήσσει ευχάριστα για τις δυνατότητες των μαθητών, πατήστε ΕΔΩ για να εμφανιστεί το περιεχόμενο της εργασίας σε αρχείο pdf.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου