Κυριακή 10 Απριλίου 2022

Ο Αγώνας στην Θάλασσα - επετειακή έκθεση

 «Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης» 1821 

Η «Καρτερία», το πρώτο ατμοκίνητο πλοίο του Αγώνα.
 Ανυπόγραφο, Υδατογραφία. 19ος αιώνας
Tο Ίδρυμα Ευγενίδου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους συνδιοργανώνουν την έκθεση με τίτλο «Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης» 1821. Ο Αγώνας στην θάλασσα. Η έκθεση παρουσιάζει μέσα από 125 αρχειακά τεκμήρια, μουσειακά κειμήλια (πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά) καθώς και καινοτόμες ψηφιακές τεχνολογίες, την ελληνική Ιστορία που είναι συνυφασμένη με τη θάλασσα, την εποποιία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, παράλληλα με την πολεμική μαεστρία και την ικανότητα των Ελλήνων στο θαλάσσιο εμπόριο.
Αποσκοπεί, στην ανάδειξη της  συμβολής  και του ρόλου του εμπορικού και πολεμικού στόλου αλλά και των εμβληματικών ναυτικών προσωπικοτήτων του Αγώνα στην επιτυχή έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης, ακολουθώντας τα ιστορικά γεγονότα από τα προεπαναστατικά χρόνια μέχρι και την Ναυμαχία του Ναυαρίνου. 
Ο Λάμπρος Κατσώνης, αυτοαποκαλούμενος ως
αρχηγός του ρωσικού στόλου στο Αιγαίο πέλαγος,
 με επιστολή προς τη Ρωσική Αυτοκρατορία
διαμαρτύρεται για την εγκατάλειψη της ελληνικής
 υπόθεσης από τη Ρωσία. Μάιος 1792
Η διάρκεια της έκθεσης είναι έως στις 29 Μαϊου 2022. Η είσοδος είναι ελεύθερη με απαραίτητη την έκδοση δωρεάν δελτίου εισόδου ΕΔΩ. Οι ώρες υποδοχής του κοινού είναι: Πέμπτη – Παρασκευή 17:00 - 20:00 & Σάββατο – Κυριακή 12:30 - 20:00. Δευτέρα έως Τετάρτη κλειστά. Οι ομαδικές ξεναγήσεις πραγματοποιούνται: Πέμπτη & Παρασκευή στις 17:00 και Σάββατο & Κυριακή στις 12:30. Η διάρκεια των ομαδικών ξεναγήσεων είναι 75 λεπτά. Τις υπόλοιπες ώρες λειτουργίας η έκθεση είναι επισκέψιμη χωρίς ξενάγηση. Οι ψηφιακές εφαρμογές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από επισκέπτες άνω των 13 ετών.
Η έκθεση στηρίζεται σε πρωτότυπο αρχειακό υλικό και μουσειακά αντικείμενα που προέρχονται από τα αρχεία και τις συλλογές των Γενικών Αρχείων του Κράτους, τα οποία διαφυλάσσουν τον μεγαλύτερο όγκο των αρχείων της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης , από φορείς του εξωτερικού όπως το Archivio di Stato της Νάπολης (Ιταλία) αλλά και από την προσωπική συλλογή των Δημήτρη και Ανδρονίκης Κωστοπούλου.
Τα τεκμήρια πλαισιώνονται από καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές. Στο πλαίσιο του Έργου ΝΑΥΣ, με συντονιστή το Ίδρυμα Ευγενίδου και επιστημονικό υπεύθυνο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών  αναπτύχθηκαν ακριβείς ψηφιακές αποτυπώσεις, σχέδια και εικονικές περιηγήσεις των πλοίων της ναυμαχίας του Ναυαρίνου. Το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΙΠΤΗΛ) μέσω του Έργου ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821, δημιούργησε ψηφιακές και εικονικές εφαρμογές.
Χρυσή σφραγίδα η οποία απονεμήθηκε στον Κωνσταντίνο
 Κανάρη από τη Φιλελληνική Εταιρεία των Παρισίων
Την επιστημονική ευθύνη της έκθεσης έχει ο Πρόεδρος των Γενικών Αρχείων του Κράτους και καθηγητής Ιστορίας Νίκος Καραπιδάκης. Το σενάριο και την συγγραφή των κειμένων επιμελήθηκε η επιστημονική σύμβουλος της έκθεσης, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών (Ι.Τ.Ε) και καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας, Τζελίνα Χαρλαύτη. Η αρχιτεκτονική μελέτη και κατασκευή πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία “Architectonofilia” και η δημιουργία της μουσικής σύνθεσης «Θάνατός δε επικυριαρχίαν απώλεσεν» που πλαισιώνει την έκθεση, ανήκει στον συνθέτη ηλεκτρονικής μουσικής Δημήτρη Πετσετάκη (Μέλος του ΣΕΣΗΜ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου