Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Νεανικοί λόγοι για να την επισκεφτείτε... (1/24)

ΣΑΛΑΜΙΝΑ, ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΣΚΕΦΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΣ

Η Σαλαμίνα ή Κούλουρη, όπως λέγεται λαϊκά, είναι το όμορφο νησί του Αργοσαρωνικού το οποίο είναι συνδεδεμένο με την αρχαία ιστορία. Με την ιστορικότερη ναυμαχία του κόσμου, όπου ο Περσικός στόλος έπαθε πανωλεθρία από τον στόλο των Ελληνικών πόλεων. 
Γεγονός που συνδέεται με την παγκόσμια ιστορία διότι διέσωσε τον ελληνικό πολιτισμό που αποτελεί την βάση του Ευρωπαϊκού και κατ’ επέκταση του σύγχρονου πολιτισμού.
Υπάρχουν όμως και νεανικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να την επισκεφτείς:

1. Κοντινός προορισμός!
Μπαίνεις  στο πλοίο και μέχρι να το σκεφτείς…έφτασες! Πηγαινοέρχονται πλοία όλη μέρα και με πολύ οικονομικό εισιτήριο.
 2. Η ναυμαχία της Σαλαμίνας!
Εδώ οι Έλληνες νίκησαν τους Πέρσες. Λογικά δεν θέλεις περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό…
 3. Το σπήλαιο του Ευριπίδη και το αρχαίο θέατρο!
Ο Ευριπίδης στη Σαλαμίνα είχε ένα δικό του εργαστήριο, (το Σπήλαιο) και είχε και θέατρο, που παρουσίαζε όσα έγραφε στο σπήλαιο. Όταν φτάσεις εκεί θα μαγειρευτείς και με παράσταση και χωρίς, γιατί έχει μία θέα που δεν θα θες να φύγεις.
4.  Ο τάφος του Καραϊσκάκη!
Ήρθε η ώρα να ανάψει ένα κεράκι στον άγιο Δημήτριο, που είναι η πρώτη ενορία του νησιού. Στο ναό θα δεις έργα του Χαλεπά και τον τάφο του Καραϊσκάκη! Ο ήρωας κρύφτηκε πολλές φορές στο ναό και μετά την τραυματισμό του στο Φάληρο ζήτησε να μεταφερθεί εδώ.
5. Η Φανερωμένη! 
Η φανερωμένη που έχει θαύματα και τέχνη. Το μοναστήρι ίδρυσε ο Όσιος Λαυρέντιος μετά το όραμα και τις οδηγίες Παναγίας, και απέναντι ακριβώς είναι το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού.
6. Το Κουλουριώτικο Πλιατέτσι!
Ένας λόγος τραγανός! Πλιατέτσι Κουλουριώτικο; Παραδοσιακό ψωμί; Λαδόψωμο; Όπως θες πες το! Μόνο ψάξε να το βρεις και φάτο!
7. Ο φάρος στο ακρωτήρι Κόγχη, με το τοπωνύμιο Λυκόπουλο!
 Ένας από τους πιο όμορφους πέτρινους φάρους της Ελλάδας. Εκπέμπει από την 1η Μαρτίου 1901 μέχρι σήμερα, 123 χρόνια, μια αναλαμπή κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα!
8. Τα Κανάκια!
Τα Κανάκια, που έχουν δάσος, θάλασσα, και ταβερνάκη! Η διαδρομή ανάμεσα στο δάσος είναι υπέροχη. Ακολουθείς τον δρόμο και φτάνεις στην παραλία. Μέχρι εκεί φτάνει το δάσος! Στην παραλία έχει ένα ταβερνάκι που σερβίρει πάντα μεγάλες μερίδες ευγένειας και πολύ νόστιμα φαγητά. Λογικά θα ξαναέρθεις εδώ!

9. Το «Ντουλάπι»
Έχει εξέδρες για βουτιές με επίπεδα δυσκολίας. Το πρώτο επίπεδο είναι τα βράχια και το τελευταίο και πιο δύσκολο τα κάγκελα του Αγίου Παντελεήμονα. Κι αφού κουραστείς από αυτό…,  απέναντι ακριβώς έχει σπηλιές και παραλίες, τόσο μικρές σαν ιδιωτικές, που πας κολυμπώντας.
 10. Η «Γυάλα»!
Τέλος, η βουτιά στη Γυάλα είναι όλη η Σαλαμίνα! Τι μπορεί να θες και να μην το έχει; Έχει άμμο, έχει βράχια, έχει καθαρό νερό, έχει κόσμο! Έχει καντίνα για παγωτό, έχει ναυτικό όμιλο. Έχει γήπεδο ανοιχτό, έχει θάλασσα πλατιά, έχει θέα Αίγινα και μεγάλη ξεγνοιασιά!
 
ΣΑΒΒΑΣ ΛΥΝΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΣ. Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής γλώσσας της Α’ γυμνασίου, της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη, μαθητές και μαθήτριες περιγράφουν διάφορα μέρη από την πατρίδα μας και προτείνουν  να τα επισκεφθούμε για διάφορους (νεανικούς) λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου