Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

ΠΑΡΑΜΥΘΟ…ΛΟΓΕΙΑ (7/24)

 ΜΙΑ ΑΠΙΘΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ…

Ο Οδυσσέας λάτρευε την μυθολογία! Γνώριζε τα πάντα για τους άθλους του Ηρακλή και του Θησέα κυρίως όμως είχε ενθουσιαστεί με την ιστορία του μυθικού Οδυσσέα και του Τρωικού πολέμου! Ήθελε τόσο πολύ να το ζήσει καθώς είχε ταυτιστεί πολύ με τους συγκεκριμένους ήρωες. Η καταγωγή της οικογένειας από την Ιθάκη του έδινε την ευκαιρία να είναι κάθε καλοκαίρι εκεί. 

 Σε μια εξόρμηση σε κοντινή παραλία ανακάλυψε κάτι που του τράβηξε αμέσως τη προσοχή! Ένα κοχύλι με διαφορετικό χρώμα από όλα όσα είχε δει. Αποφάσισε να το ανοίξει και αμέσως ένα χρυσό φως τον έλουσε αναγκάζοντάς τον να κλείσει τα μάτια του. Ένιωσε το σώμα του να αιωρείται για μερικά δευτερόλεπτα και μετά να επανέρχεται στη θέση του. Όταν ξανάνοιξε τα μάτια του βρισκόταν στο ίδιο σημείο. Εκνευρισμένος έκανε να φύγει, όταν μια επιμονή γυναικεία φωνή τον έκανε να γυρίσει.
- Που πας ;Είδα και έπαθα να σε φέρω μέχρι εδώ; 
Ο Οδυσσέας πρόσεξε ότι η κοπέλα ηταν ντυμένη με πανοπλία.
-Ναι, Οδυσσέα η θέα Αθηνά είμαι καλά το κατάλαβες! Χρειάζομαι τη βοήθεια σου καθώς τα γεγονότα τρέχουν και εγώ ξεχάστηκα με κάτι δικές μου υποθέσεις. 
-Μα που βρίσκομαι; 
-Βρίσκεσαι στην Ομηρική Ιθάκη. Ο βασιλιάς Οδυσσέας είχε ένα ατύχημα όταν έφυγε από τους Φαίακες και η σχέδια του βυθίστηκε με αποτέλεσμα να έχει πάθει αμνησία και να μην ξέρει που βρίσκεται. Είχα υποσχεθεί να τον έχω στο νου μου αλλά τσακώθηκα με τον Ποσειδώνα για το όνομα της Αθήνας και εκείνος έχασε με αποτέλεσμα να σηκωθεί τρικυμία και εκείνος να πάθει αμνησία και να μην θυμάται καν ποιος είναι. Το χειρότερο από όλα είναι ότι ο γιος του ο Τηλέμαχος έχει κολλήσει στη Σπάρτη και δεν είναι εδώ κανείς για να βοηθήσει. Κινδυνεύει λοιπόν να χάσει το βίος και τη γυναίκα του για πάντα από τους μνηστήρες .Σε παρακαλώ θέλω να με βοηθήσεις.  
Ο Οδυσσέας προσπάθησε να ξεπεράσει το αρχικό του σοκ .Προσπάθησε να βάλει τις σκέψεις του σε μια σειρά. Έπρεπε να βοηθήσει τον Οδυσσέα να πάρει πίσω το Βασίλειο του.
- Μόνο μια συμβουλή θα σου δώσω, είπε η Αθηνά. Σε καμία περίπτωση μην αποκαλύψεις ποιος είσαι γιατί θα τον μπερδέψεις. Θα πεις ότι είσαι ο Κανένας όπως είχε κάνει εκείνος με το Πολύφημο για να μην διαταραχθεί η σειρά των πραγμάτων εντάξει;  
-Εντάξει Αθηνά! 
-Δεν πρέπει να χαθεί χρόνος σε στέλνω στον Οδυσσέα με μαγικό τρόπο τώρα. Μην ανησυχείς θα είμαι δίπλα σου! 
Ο Οδυσσέας είχε βρεθεί ημιλιπόθυμος στη στεριά. Η πτώση από τη σχέδια ήταν πολύ άσχημη .Δεν θυμόταν παρά μόνο ότι είχε φύγει από τη Κέρκυρα. Το μέρος δεν του θύμιζε κάτι. Όλα ήταν άγνωστα! 
Όταν ο Οδυσσέας τον πλησίασε κατάλαβε! 
-Βασιλιά μου στις διαταγές σου άργησες και άρχισα να ανησυχώ.
-Δεν σε γνωρίζω ξένε πες μου το όνομα σου. 
-Είμαι ο Κανένας. Σε περίμενα μετά από τη μεγάλη νίκη των Αχαιών στη Τροία στην οποία συνέβαλες αποφασίστηκα με το τέχνασμα σου με το Δούρειο ίππο, ήρθε η ώρα να επιστρέψεις πίσω και να πάρεις πίσω το θρόνο σου! Είναι πολύς καιρος που περιπλανήθηκες σε θάλασσες και ξένους τόπους, αλλά έφτασε η ώρα να επιστρέψεις στην οικογένειά σου. Πρέπει όμως να μάθεις ότι τα πράγματα στο παλάτι σου είναι δύσκολα καθώς οι μνηστήρες επιβουλεύονται τη περιουσία και τη γυναίκα σου! Πρέπει να δράσουμε γρήγορα! 
Η Αθηνά, που παρακολουθούσε αόρατη, σκέφτηκε θέλουμε λίγη βοήθεια ακόμα γιατί ο Βασιλιάς φαινόταν ακόμη προβληματισμένος έτσι φρόντισε να τον ανακουφίσει από τον πόνο για να νιώσει λίγο καλυτέρα και να μπορεί να σκεφτεί. Νομίζω ότι πρέπει να βρεθούμε πολύ γρηγορα στο παλάτι σου αρχίζουν οι αγώνες γνώσεων. 
Φτάνοντας στο παλάτι η θέα Αθηνα τους είχε κάνει αγνώριστους δήλωσαν τη συμμετοχή τους και περίμεναν τη σειρά τους .Το λόγο πήρε πρώτος ο γέροντας Ιθακήσιος ο οποίος ήταν ο μεγαλύτερος και ο σοφότερος του νησιού. 
-Η μεγάλη απουσία του Βασιλέα, μας κάνει απαραίτητη τη παρουσία μας εδώ. Θα μετρήσουμε πέρα από τη γενναιότητα, τη γνώση όλων όσων επιθυμούν να κυβερνήσουν, αλλά να είναι σωστοί και δίκαιοι, όπως ο εκείνος. 
Τότε ο ΚΑΝΕΝΑΣ κατάλαβε ότι έπρεπε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του καθώς κάποιος έπρεπε να ενημερώσει τη Πηνελόπη, ώστε εκείνη να παραβρεθεί στους αγώνες και να δώσει ένα τέλος στην αψιμαχία χωρίς να προδώσει την άφιξη του Βασιλέα. Για κακή του τύχη εκείνη έλειπε από το παλάτι είχε μεταμφιεστεί σε απλή κοπέλα και είχε πάρει τον Αργό το σκύλο του Οδυσσέα βόλτα στο αγαπημένο τους μέρος. 
Με τη βοήθεια της Αθηνάς την εντόπισε και της εξήγησε ότι άμεσα έπρεπε να παρέμβει γιατί όλοι κοιτούσαν να πάρουν τη θέση του Οδυσσέα χωρίς να το αξίζουν. Η Πηνελόπη από καιρό ήθελε να δώσει τέλος σε αυτή την διαμάχη για αυτό και σκέφτηκε το αγαπημένο σπορ του Οδυσσέα! Όποιος κατάφερνε να τεντώσει το τόξο του και να το περάσει ανάμεσα στα 12 τσεκούρια θα γινόταν κύριος του παλατιού και της καρδιάς της. 
Έφτασαν μαζί  εκεί και ανακοίνωσε την απόφαση της μπροστά σε όλους με σκοπό να σταματήσει την εμφύλια διαμάχη που πήγαινε να ξεσπάσει. Ο Οδυσσέας την αναγνώρισε δεν αποκάλυψε όμως τη ταυτότητα του ακόμα και όταν αγαπημένος του σκύλος κουνούσε την ουρά του μπροστά του και άφησε την τελευταία του αναπνοή μπροστά του.
Η Αθηνά παράλληλα είχε συνεννοηθεί με τον Αίολο να δώσει ούριο άνεμο στο καράβι του Τηλέμαχου για να επιστρέψει γρήγορα πίσω και να βοηθήσει το Πατέρα του. Εκείνο το βράδυ λοιπόν στη παραλία ο Οδυσσέας ευχαρίστησε τον Κανένα για τη πολύτιμη βοήθεια του γιατί διαφορετικά δεν θα θυμόταν ποτέ ποιος ήταν και τι έπρεπε να κάνει και δήλωσε ότι πάντα θα έχει μια θέση στη καρδιά του και στην οικογένειά του. 
Εκείνη τη στιγμή ο Οδυσσέας ένιωσε ένα ελαφρύ αεράκι να τον φυσάει και να τον σηκώνει ψηλά έκλεισε τα μάτια του και όταν τα άνοιξε ήταν πάλι στο σημείο που είχε ξεκινήσει. Τα είχε καταφέρει είχε βοηθήσει τον ένδοξο Οδυσσέα να βρει τη μνήμη του ώστε να πάρει πίσω το βίος και την οικογένειά του. Τα γεγονότα τα υπόλοιπα είναι γνωστά από το βιβλίο, όμως ξέρω ότι είχα την ευκαιρία να βάλω και εγώ ένα χεράκι…

ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου