Τρίτη 22 Απριλίου 2014

ΣΤΑ ΣΟΥΡΜΕΝΑ

ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ

Η Ένωση Ποντίων Σουρμένων που φέτος έγινε 90 ετών συνεχίζει τις θεσμοθετημένες πλέον εκδηλώσεις της που διεξάγονται την εβδομάδα του Πάσχα, με κορύφωση την Κυριακή του Θωμά με το ταφικό έθιμο και το ποντιακό γλέντι. Εκδηλώσεις που στηρίζονται στις  παραδόσεις των αλησμόνητων Σουρμένων του Πόντου και συνεχίζονται στα νέα Σούρμενα του Ελληνικού απαλλαγμένα από την φολκλόρ θεώρηση των ηθών και των εθίμων.
Η διάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα ο ποντιακός πληθυσμός του Ελληνικού να διατηρεί τη συνεκτικότητά του στο αφομοιωτικό αστικό περιβάλλον της συγχρονης εποχής. 
Ειδικότερα φέτος το πενθήμερο των εκδηλώσεων που θα διεξαχθούν από 23 έως 27Απριλίου περιλαμβάνουν και νέα δρώμενα, όπως:
  • Την υποδοχή τμήματος του Ιερού Λείψανου του Αγίου Ευγενίου Πολιούχου της Τραπεζούντας, το οποίο θα μείνει μόνιμα στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Σουρμένων (Σάββατο 26 Απριλίου).
  • Έκθεση σπάνιων φωτογραφιών πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας, τόσο από την ζωή στον Πόντο όσο και από την περίοδο της εγκατάστασης στα Νέα Σούρμενα και την εξέλιξη του οικισμού.
  • Ποδοσφαιρικό Συναπάντεμα Ομάδων προσφυγικής καταγωγής (Πανιώνιος, ΑΕΚ, Απόλλων Καλαμαριάς, Σούρμενα, ΠΑΟΚ και  Απόλλων Σμύρνης) με αγώνες παλαιμάχων.
Συνιστούμε να κατηφορήσετε στο Ελληνικό αλλά να μην σταθείτε μόνον στην υπαίθρια αγορά που θα λειτουργεί στην Ιασωνίδου. Το πρόγραμμα, σε μορφή pdf, που βρίσκεται ΕΔΩ διευκολύνει να ρυθμίσετε το χρόνο σας για να γνωρίσετε τον ποντιακό πολιτισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου