Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΙΚΑΡΙΑΣ 2015


Η Μυθολογία από μαθητές για μαθητές


Το Φεστιβάλ Ικαρίας 2015 με θέμα «Η Μυθολογία από μαθητές για μαθητές», απευθύνεται σε μαθητές Γ΄ τάξης Γυμνασίου.

Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών με τους μύθους του τόπου τους, να μπουν στη διαδικασία της έρευνας και της συστηματοποίησης μαρτυριών (αρχαίων και νεότερων) και να αναγνώσουν τους μύθους του τόπου τους παράλληλα με την ιστορία.

Οι μαθητές καλούνται:

• να επικεντρωθούν σε έναν από τους μύθους του τόπου τους (όχι στο σύνολο των μύθων) μέσα από άμεσες και έμμεσες πηγές,

• να συστηματοποιήσουν τις πηγές,

• να επισκεφθούν το μουσείο του τόπου τους (εάν υπάρχει) και να αναζητήσουν έργα των τεχνών (γλυπτική, κεραμική κ.τ.λ.) που σχετίζονται με το μύθο που διερευνούν,

• να πάρουν συνέντευξη από αρχαιολόγους ή να ζητήσουν τη βοήθεια τους στον εντοπισμό των σχετικών με το θέμα τους έργων των τεχνών,

• να φωτογραφίσουν τα έργα αυτά ή να αναζητήσουν φωτογραφίες τους σε βιβλία,

• να επισκεφθούν τους τόπους όπου διαδραματίστηκε ο μύθος που επέλεξαν και να τους φωτογραφίσουν,

• να ανιχνεύσουν επιβιώσεις του μύθου που μελετούν σε λαϊκά δρώμενα και αφηγήσεις.

Προϋποθέσεις Συμμετοχής

Η ομάδα συμμετοχής στο διαγωνισμό δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε άτομα. Τα σχολεία, που επιθυμούν να συμμετάσχουν, πρέπει να αποστείλουν αίτηση συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση helaca@hol.gr έως την 30η Νοεμβρίου 2014, και να αναφέρονται:

α) ο τίτλος της εργασίας τους (ο μύθος που πρόκειται να παρουσιάσουν),

β) το περιεχόμενο περιληπτικά,

γ) το όνομα του υπεύθυνου καθηγητή,

δ) τα ονόματα των συμμετεχόντων μαθητών.

Ως καταληκτική ημερομηνία για την αποστολή των εργασιών ορίζεται η 28η Φεβρουαρίου 2015.

Η αποστολή των εργασιών γίνεταιι ηλεκτρονικά στη διεύθυνση helaca@hol.gr.

Οι εργασίες που  επιλεγούν παρουσιάζονται στην Αθήνα στις 25 και 26 Απριλίου 2015.

Η ομάδα των μαθητών με τον υπεύθυνο καθηγητή, της οποίας η εργασία θα αξιολογηθεί από την επιτροπή ως η καλύτερη, φιλοξενείται στην Ικαρία τον Ιούλιο του 2015.

Παρουσίαση εργασιών:

 Επιλέγονται 13 εργασίες και στην παρουσίαση μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες και η διάρκεια της κάθε μιας έχει ως όριο τα 20 λεπτά.

Συνιστώνται:

1) Η χρήση χαρτών, ώστε η παρακολούθηση των μετακινήσεων ενός ήρωα λ.χ. ή η περιγραφή ενός τόπου όπου εκτυλίσσεται ο μύθος να δίνονται απτά.

2) Η παρουσίαση του μύθου που επιλέχθηκε, να πραγματοποιηθεί παράλληλα με το εικαστικό και φωτογραφικό υλικό που συγκεντρώθηκε - πιθανό και ηχητικό.

3) Η οργάνωση του υλικού με βάση τις κατηγορίες του τόπου κα του χρόνου (τόπος: "από εδώ προς τα εκεί", "τα χαρακτηριστικά του τόπου είναι...", χρόνος: "πρώτα αυτό το γεγονός, στη συνέχεια το άλλο")

4) Η παρουσίαση του υλικού στις παραλλαγές του μέσα στο χρόνο (πώς το δίνει, λ.χ., ο Όμηρος, πώς στη συνέχεια ένας τραγικός ποιητής, αργότερα ο Παυσανίας ή ο Πλούταρχος ή κάποιος άλλος συγγραφέας) με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται να παρακολουθήσει ο μαθητής τις «μεταμορφώσεις» του μύθου μέσα στο χρόνο, καθώς και τις πιθανές αιτίες που τις προκαλούν.

Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στο τηλέφωνο 210-7774122.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου