Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΣΙΔΗ

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΜΟΥΣΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Ανακοινώθηκαν πρόσφατα τα ονόματα των μαθητών που διακρίθηκαν στον 1ο  Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών. Στους βραβευθέντες είναι και η μαθήτρια του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας Δέσποινα Κουσίδη, που έλαβε τον Γ' Έπαινο για την μελοποίηση του ποιήματός της "Δρόμοι Ελευθερίας", το οποίο απέδωσε η ίδια με την κιθάρα της.

Το εξαίρετο δημιούργημά της είναι γνωστό στην σχολική κοινότητα του 3ου Γυμνασίου. Ήταν το "άγνωστο" τραγούδι που η Δέσποινα έκλεισε την γιορτή της 28ης Οκτωβρίου την περσινή σχολική χρονιά, το οποίο γοήτευσε τους παρεβρισκόμενους. Το πιστοποίησε το παρατεταμένο και ένθερμο χειροκρότημα μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.
Ζητήσαμε από την Δέσποινα Κουσίδη να  αφηγηθεί το ιστορικό της βράβευσή της που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, να γίνουμε μέτοχοι σε αυτό το θαυμαστό περιστατικό.

Η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών είναι το αρχαιότερο λογοτεχνικό σωματείο που δημιουργήθηκε το 1928, με σκοπό τη διάδοση της αγάπης προς τη λογοτεχνία. Κάθε χρόνο διοργανώνει  Πανελλήνιο και Παγκύπριο Λογοτεχνικό διαγωνισμό και φέτος για πρώτη φορά διοργάνωσε και Πανελλήνιο διαγωνισμό μουσικής για παιδιά και εφήβους.
Πέρυσι  στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας και με αφορμή τον πόλεμο του 1940, την κατοχή και τον εμφύλιο που ακολούθησε, η φιλόλογός μας κα. Αικατερίνη Αθανασίου  μας ανέθεσε ως εργασία να γράψουμε κάποιο σχετικό ποίημα. Έτσι έγραψα αρχικά τους στίχους του ποιήματος  <<Δρόμοι Ελευθερίας>> και στη συνέχεια με την προτροπή της το μελοποίησα. Στο τέλος επίσης της σχολικής χρονιάς η καθηγήτριά, μας  ζήτησε να γράψουμε ένα διήγημα με ελεύθερο θέμα. Επέλεξα να γράψω κάτι σχετικό με την παιδική εργασία και κακοποίηση γιατί είναι ένα θέμα που ως άνθρωπο με στεναχωρεί και με προβληματίζει ιδιαίτερα.
Φέτος όταν η κα. Αθανασίου με ενημέρωσε για τους διαγωνισμούς της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και με παρακίνησε να συμμετάσχω, ήμουν αρκετά διστακτική καθώς η ηχογράφηση του τραγουδιού χωρίς τα κατάλληλα μέσα ήταν κακής ποιότητας και το διήγημα έπρεπε να είναι συγκεκριμένου μεγέθους, κάτι που  μου ήταν αρκετά δύσκολο, καθώς έπρεπε να αφαιρέσω πολλά σημεία του αρχικού μου κειμένου.
 Τελικά, βλέποντάς το ως πρόκληση αποφάσισα να συμμετάσχω  και στους δύο διαγωνισμούς. Ηχογράφησα το τραγούδι μου στον υπολογιστή και το έστειλα χωρίς να πιστεύω ότι θα μπορούσε να έχει κάποια ιδιαίτερη τύχη λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού και της ερασιτεχνικής  ηχογράφησης. Η έκπληξη  μου ήταν μεγάλη όταν ένα μήνα μετά με ενημέρωσαν ότι τόσο το  τραγούδι όσο και το διήγημα διακρίθηκαν.
  Στις 20 Φεβρουαρίου 2015 το απόγευμα  πραγματοποιήθηκε,   η απονομή των Τιμητικών Διακρίσεων του 1ου Πανελλήνιου Μουσικού Διαγωνισμού Μουσικής. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης κ. Μίμης Πλέσσας ο οποίος  έκανε απονομή βραβείων σε  μαθητές και στη συνέχεια  έπαιξε στο  πιάνο και σιγοτραγούδησε  μαζί μας το μουσικό του έργο «Ποτέ την Κυριακή».
 Ιδιαίτερη όμως χαρά μου έδωσε  το γεγονός ότι ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν οι  δύο  καθηγήτριές μου , η κα. Αικατερίνη Αθανασίου (στην οποία τόσο σε αυτή ως υπεύθυνη καθηγήτρια, όσο και στο σχολείο δόθηκαν βραβεία) και η κα. Αικατερίνη Δοκοπούλου, τις οποίες  και θέλω  να ευχαριστήσω  πάρα πολύ.
Είναι πραγματικά  όμορφο να αξιολογούν θετικά τις προσπάθειές σου άνθρωποι με μεγάλη εμπειρία στο  είδος που διαγωνίζεσαι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου