Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Games & Politics

Ένα παιχνίδι είναι πάντα κάτι παραπάνω από ένα απλό παιχνίδι

Με τη διαδραστική έκθεση Games & Politics το ινστιτούτο Γκαίτε συνεχίζει τη σειρά «GOETHE ist GAME» που ξεκίνησε το 2016. Η έκθεση περιλαμβάνει 18 παιχνίδια. Από αυτά, τα 16 μπορεί κανείς είτε να τα παίξει διαδραστικά είτε να τα παρακολουθήσει απλώς με τη μορφή ενός βίντεο. Φιλοξενείται στο Ωδείον Αθηνών (Ρηγίλλης & Βασ.Γεωργίου Β' 17-19, Αθήνα) μέχρι και το Σάββατο , 9 Ιουνίου, με ελεύθερη είσοδο. Οι ώρες λειτουργίας είναι: καθημερινές, 17:00 – 21:00 και το Σάββατο,  11:00 - 15:00.

Το Games & Politics βασίζεται στην έκθεση Global Games του Κέντρου Τέχνης και Μέσων (Zentrum für Kunst und Medien) στην Καρλσρούη και από το 2004 εστιάζει αποκλειστικά σε πολιτικά παιχνίδια. Το έτος 2004 σηματοδοτεί για τον ειδικό στις Θεωρίες των Μέσων Ian Bogost μια σημαντική τομή. Γιατί με τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2004, το μέσον «παιχνίδι», εξηγεί ο Bogost, αρχίζει να εκφράζει μια σαφώς πολιτική και ακτιβιστική διάσταση. Σε αντίθεση με τα αναπαραστατικά μέσα, όπως η ζωγραφική και η φωτογραφία, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν θέλουν να είναι μόνο μια επιφάνεια απεικόνισης των κοινωνικών συνθηκών και αδικιών, αλλά πειραματίζονται και σε μια προσομοίωση των διαδικασιών και των κανόνων που προκαλούν αυτές τις αδικίες. Και σε αυτά τα παιχνίδια, οι παίκτες εκδίδουν οδηγίες, αλλά πρέπει να παίξουν σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού προκειμένου να είναι σε θέση να παίξουν. 
Όλα τα παιχνίδια της έκθεσης τα ενώνει αυτή η πολιτική προσέγγιση, μέσω της οποίας οι game developers επιδιώκουν να διαχωρίσουν τη θέση τους τόσο από τη συμβατική αγορά όσο και από το ηλεκτρονικό παιχνίδι ως μέσο ψυχαγωγίας. Από τη μία πλευρά, αυτή η αντίθετη θέση μπορεί να διατυπωθεί σε προσομοίωση της έκτακτης ανάγκης της λήψης πολιτικών αποφάσεων ή στην ρητώς κρίσιμη απεικόνιση των κοινωνικών συνθηκών και παραπόνων που ενοποιεί όλα τα παιχνίδια που παρουσιάζονται στην έκθεση. Στο πλαίσιο των αγώνων, οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας μπορούν να είναι το κεντρικό θέμα με τον ίδιο τρόπο όπως τα θέματα φύλου, το κράτος επιτήρησης, οι συνέπειες του πολέμου, ο χειρισμός των προσφύγων ή οι επαναστάσεις κατά των ολοκληρωτικών συστημάτων.
Η έκθεση πλαισιώνεται από παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει συζητήσεις, ομιλίες, προβολές ταινιών και παρουσιάσεις βέλτιστης πρακτικής της αθηναϊκής indie σκηνής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου