Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ 

Σημαντικό κομμάτι της δημοσιογραφίας είναι η φωτογραφία. Στο πλαίσιο των μαθημάτων της δημοσιογραφικής ομάδας, που γινόντουσαν κάθε Παρασκευή μετά τις διδακτικές ώρες, είχαμε και έναν ιδιαίτερο καλεσμένο, τον κ. Βασίλειο Κοντό, ο οποίος παλαιότερα  ήταν γυμναστής και υποδιευθυντής στο 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας.  Ήλθε να διδάξει φωτογραφία, να σχηματίσουν τα παιδιά της ομάδας ολοκληρωμένη άποψη, αισθητική και τεχνική, για την λήψη εικόνας. 

Η φωτογραφία έχει πολλά θέματα και έτσι ασχοληθήκαμε με αυτήν για επτά μαθήματα. Στην αρχή  εισηγήθηκε  την φιλοσοφία της φωτογραφίας και τα είδη της. Για την φιλοσοφία μας είπε χαρακτηριστικά "η φωτογραφία κανονικά είναι το μυαλό απλά η φωτογραφική μηχανή είναι ένα μέσο ώστε να την αποτυπώνουμε κάπου". 
Η φωτογραφία υποδιαιρείται σε διάφορα ειδικευμένα είδη, όπως είναι: Η αθλητική φωτογραφία φωτογραφίζει έναν αθλητή την ώρα της δράσης, η οτιδήποτε άλλο σε σχέση με τα αθλήματα. Η  φυσική φωτογραφία αποτυπώνει ένα τοπίο ή γενικότερα την φύση για ένα περιοδικό ή ντοκιμαντέρ. Η φωτογραφία, η ενθυμητική, που φωτογραφίζει  γάμους ή βαφτίσια για να τις βάλουν στο άλμπουμ τους οι οικογένειες.
Σε άλλα μαθήματα μίλησε για αισθητικά θέματα, δηλαδή αν θέλουμε να φωτογραφήσουμε, για παράδειγμα, μια τάξη μην την φωτογραφήσουμε έτσι απλά αλλά κάπως διαφορετικά για να είναι πιο ελκυστική η εικόνα. Μπορούμε να την φωτογραφήσουμε από άλλη γωνία ή να εστιάσουμε σε κάτι άλλο δείχνοντας την τάξη από πίσω και γενικότερα να προσθέσουμε ότι θέλουμε ώστε να τραβήξει την προσοχή. 
Παρουσίασε την εξέλιξη της φωτογραφικής μηχανής καθώς και τον τρόπο λήψης. Με σχέδια εξήγησε πως λειτουργούν οι μηχανές, στο παρελθόν και σήμερα. Πως είναι εσωτερικά οι απλές και οι πιο εξελιγμένες μηχανές. Φέρνοντας δική του κάμερα έδειξε βιωματικά το εσωτερικό της πως λειτουργεί στην λήψη μιας εικόνας συνδυάζοντας το άνοιγμα του κλείστρου, την ταχύτητα και τον χρόνο έκθεσης .
Στο τελευταίο μάθημα μίλησε για τον κινηματογράφο και ότι βασίζεται  στην φωτογραφία γιατί ουσιαστικά είναι εικόνες που δείχνονται γρήγορα η μια την άλλη. Οι ταινίες και γενικότερα στα βίντεο παίζονται 24 εικόνες το δευτερόλεπτο και το μάτι βλέπει κίνηση. Στο ίδιο μάθημα μας είπε το πως ο ήχος επηρεάζει μια ταινία και είναι βασικός παράγοντας για να δημιουργηθεί μια ταινία.
Στον πρώτο κύκλο οι μαθητές απέκτησαν την πνευματική προσέγγιση της εικόνας που συναρτάται από την έμπνευση και τον τεχνικό χειρισμό της φωτογραφικής μηχανής. Την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της μηχανής δίνοντας ζωντάνια στην εικόνα, κάνοντας την «ομιλούσα».
Περάσαμε πολύ ωραία με τον κύριο Κοντό, ευχαριστηθήκαμε τα μαθήματά του, μάθαμε και πλέον είμαστε έτοιμοι να τραβάμε οι ίδιοι φωτογραφίες για τα άρθρα μας.
Η φωτογραφία συνεχίζεται και την επόμενη χρονιά, στο δεύτερο κύκλο, όπου δίνεται έμφαση στο αποτέλεσμα. Αποσκοπώντας να γίνει η εικόνα 1000 λέξεις. Να αλληλοσυμπληρώνεται με το κείμενο. Να λειτουργεί παράλληλα και ως αισθητικό θέλγητρο που να ενισχύει την αναγνωσιμότητα του άρθρου. Φυσικά θα γίνουν και ειδικές φωτογραφήσεις και συμμετοχές σε διαγωνισμούς.

Δημήτρης Παπαδόπουλος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου