Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ (2)

Ban, Bandwidth, Banner, BCC, Beta, Bit-Binary digit, Bit torrent, Blog, Blog aggregator


Το Αλφαβητάριο του διαδικτύου (Β' μέρος) είναι ένα λεξικό το οποίο εξηγεί τους όρους που χρησιμοποιούνται στο διαδίκτυο. Πρόκειται για περιγραφή διαδικτυακών διαδικασιών που παράλληλα επεκτείνουν την κατανόησή τους. Είναι ταξινομημένες με το λατινικό αλφάβητο δίνοντας την αγγλική ορολογία που έχει επικρατήσει και στην συνέχεια τον Ελληνικό όρο που αντιστοιχεί.



Ban - Απαγόρευση

Ο όρος ban σημαίνει απαγορεύω την πρόσβαση ή απλά «πετάω έξω». Για παράδειγμα, εάν κάποιος συμπεριφέρεται με αγενή τρόπο σε κάποιο chat room, τότε μπορεί ο υπεύθυνος του χώρου να του απαγορεύσει την πρόσβαση για κάποιο διάστημα ή και για πάντα.

Bandwidth - Εύρος συχνότητας

Το bandwidth αναφέρεται στην ποσότητα των δεδομένων που μεταφέρονται μέσω ενός δικτύου σε καθορισμένο χρόνο. Ουσιαστικά, δείχνει την ταχύτητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο. Για παράδειγμα, όταν αναφερόμαστε σε μια σύνδεση 1 Mbps, αυτό σημαίνει ότι η σύνδεση επιτρέπει τη μετάδοση πληροφορίας ενός Megabit ανά δευτερόλεπτο.

Banner

Σε πολλές σελίδες στο Διαδίκτυο υπάρχουν πεδία τα οποία μας προτρέπουν να κάνουμε κλικ ή στα οποία υπάρχουν διαφημιστικές μάρκες. Τα πεδία αυτά, που πολύ συχνά περιλαμβάνουν κίνηση για να προκαλέσουν το ενδιαφέρον μας, λέγονται banners και χρησιμοποιούνται συνήθως για διαφημιστικούς λόγους. Κάνοντας κλικ σε ένα banner μεταφερόμαστε αυτόματα στη σχετική ιστοσελίδα.

BCC - Blind Carbon Copy - Κρυφό αντίγραφο κοινοποίησης

Το κρυφό αντίγραφο κοινοποίησης χρησιμοποιείται στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για την κοινοποίηση και αποστολή μηνύματος προς περισσότερους από έναν παραλήπτες, χωρίς όμως οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις των παραληπτών αυτών να είναι εμφανείς. Όταν στέλνουμε e-mails σε παραλήπτες που δε γνωρίζονται μεταξύ τους (ακόμα και αν είναι φίλοι ή συνεργάτες μας), τότε είναι σωστό να μη δημοσιοποιούμε τις ηλεκτρονικές τους διευθύνσεις, δηλαδή να χρησιμοποιούμε το πεδίο «BCC» που βρίσκεται στο πάνω μέρος του ηλεκτρονικού μας μηνύματος.

Beta

Πολύ συχνά απαντά στο Διαδίκτυο η ένδειξη «beta» δίπλα στο όνομα γνωστών προγραμμάτων. Πρόκειται για δοκιμαστικές εκδόσεις, οι οποίες διατίθενται ευρέως στο κοινό πριν την εμπορική τους διανομή για να δοκιμαστούν, ώστε να εντοπιστούν τυχόν λάθη και προβλήματα στη λειτουργία του προγράμματος.

Bit - Binary digit

Σημαίνει δυαδικό ψηφίο και αποτελεί τη μικρότερη μονάδα αποθήκευσης στην τεχνολογία των υπολογιστών. Πρόκειται για στοιχείο του δυαδικού αριθμητικού συστήματος που αποτελείται αποκλειστικά από τα δύο ψηφία 0 και 1, τα οποία αντίστοιχα αντιπροσωπεύουν τις δύο καταστάσεις «κλειστό» και «ανοιχτό» ενός διακόπτη. Ανάλογα με το εάν είναι κλειστός ή ανοιχτός ο εκάστοτε διακόπτης μεταφέρει την πληροφορία 0 ή 1 αντίστοιχα. Όλες οι πληροφορίες στα υπολογιστικά συστήματα αποτελούνται από συστοιχίες των ψηφίων 0 και 1. Ομάδες από bit σχηματίζουν άλλες μεγαλύτερες μονάδες αποθήκευσης πληροφορίας, όπως το Byte.

Bit torrent

Είναι μια μέθοδος γρήγορης ανταλλαγής αρχείων. Τα αρχεία αυτά δε βρίσκονται αποθηκευμένα σε servers αλλά είναι αποθηκευμένα στους υπολογιστές των χρηστών. Για να γίνει η ανταλλαγή, ο χρήστης μέσω ενός «Bit torrent client» (πλατφόρμας για ανταλλαγή αρχείων) κατεβάζει ένα αρχείο torrent, το οποίο περιέχει όλα τα δεδομένα που είναι απαραίτητα για να αρχίσει η ανταλλαγή.

Blog - Ιστολόγιo

Τα blogs (web logs) είναι εικονικά ημερολόγια που αποθηκεύονται στο Διαδίκτυο και μπορούν να δημιουργηθούν πολύ εύκολα από οποιονδήποτε, καθώς για τη δημιουργία τους δε χρειάζονται ειδικές τεχνικές γνώσεις. Τα blogs αποτελούνται από κείμενο και εικόνες και μπορεί να έχουν τη μορφή ημερολογίου.

Blog aggregator

Πρόκειται για μια εφαρμογή του παγκόσμιου ιστού, η οποία συγκεντρώνει περιεχόμενο που είναι διαθέσιμο στο Διαδίκτυο, όπως για παράδειγμα blogs, ειδήσεις, podcasts κ.α., σε μια κοινή πλατφόρμα. Για παράδειγμα, στον ιστοχώρο ενός blog aggregator μπορεί κανείς να βρει υλικό από πολλά blogs και να ενημερώνεται για τις νέες καταχωρίσεις σε αυτά.

Σχετική δημοσίευση:Α' μέρος

Συνεχίζεται...

ΠΗΓΗ: saferinternet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου