Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Κονδυλάκης Ιωάννης κά.


ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 1821

Έξι συγγραφείς αναφέρονται σε επτά κομβικές στιγμές της Επανάστασης του 1821. Περιγράφονται ολοκληρωμένα τα ιστορικά γεγονότα με γλαφυρό τρόπο, όπου ο κάθε αναγνώστης γίνεται κοινωνός της σπουδαιότητας των συμβάντων.

Η Γραμβούσα, το εμβληματικό οχυρωμένο νησάκι της Κρήτης, καίρια τοποθεσία των εξεγερθέντων Κρητών το 1821. Ο θάνατος του Παπαφλέσσα, όπου γίνεται αναφορά στην πατριωτική δράση του και την θυσία του απέναντι στον Ιμπραήμ που είχε συμβάλλει  στην Πελοπόννησο, που το αποτέλεσμα ήταν όμοιο με αυτό του Λεωνίδα.  Η άλωση της Τριπολιτσάς, το κέντρο της Οθωμανικής διοίκησης της Πελοποννήσου αποτέλεσε υψηλή αξία στην θετική εξέλιξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Η πολιορκία και η έξοδος του Μεσολογγίου, όπου μαζί με την σφαγή της Χίου συγκίνησε τους λαούς της Ευρώπης. Ανάγκασαν τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να παύσουν την αδιαφορία τους για την Ελληνική εξέγερση. Η ένδοξη μάχη της Πέτρας Λιβαδειάς, η τελευταία συμπλοκή των Ελλήνων με τους Τούρκους πριν την διεθνή αναγνώριση της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου, όπου το Ευρωπαϊκό ναυτικό συνέτριψε τον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο, εξασθενίζοντας το γόητρο και την ναυτική δύναμη των Οθωμανών. Τέλος, η μεγάλη πολιορκία της Ακροπόλεως, ήταν το μοναδικό μέρος της Ρούμελης που δεν είχε ανακαταληφθεί  από τους Τούρκους του Κιουταχή. παράλληλα εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή σημαντικά γεγονότα όπως η μάχη του Πειραιά όπου φονεύθηκε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης.
Το ενδιαφέρον βιβλίο των εκδόσεων Φέξη κυκλοφόρησε το 1914 και η γλώσσα που χρησιμοποιείται στις 196 σελίδες του, διαβάζονται εύκολα και από τον σημερινό αναγνώστη.
Πατήστε ΕΔΩ για να εμφανιστεί το περιεχόμενο του βιβλίου σε αρχείο pdf.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου