Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ (1)

Account, Acronyms, Administrator, ADSL, Αt@, Attachment, Avatar

Το Αλφαβητάριο του διαδικτύου είναι ένα λεξικό το οποίο εξηγεί τους όρους που χρησιμοποιούνται στο διαδίκτυο. Πρόκειται για περιγραφή διαδικτυακών διαδικασιών που παράλληλα επεκτείνουν την κατανόησή τους. Είναι ταξινομημένες με το λατινικό αλφάβητο δίνοντας την αγγλική ορολογία που έχει επικρατήσει και στην συνέχεια τον Ελληνικό όρο που αντιστοιχεί.

Account - Λογαριασμός

Κάθε χρήστης προκειμένου να συνδεθεί στο Διαδίκτυο χρειάζεται να έχει «έγκριση» από κάποιον Πάροχο Υπηρεσιών Διαδικτύου, το λεγόμενο «ISP» (Internet Service Provider), να αποκτήσει δηλαδή ένα λογαριασμό. Πολλές υπηρεσίες που παρέχονται μέσω Διαδικτύου, όπως το webmail, οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, τα φόρουμ, κ.α., προαπαιτούν τη δημιουργία ενός λογαριασμού από μέρους των χρηστών. Η διαδικασία δημιουργίας ενός λογαριασμού συνίσταται συνήθως από την καταχώρηση κάποιων προσωπικών στοιχείων και την επιλογή ενός ονόματος χρήστη (Username) και ενός κωδικού πρόσβασης (Password). Ανάλογα με το είδος της προσφερόμενης υπηρεσίας ο λογαριασμός παρέχεται είτε δωρεάν, είτε με οικονομική επιβάρυνση.

Acronyms - Ακρωνύμια

Σε αίθουσες ανοιχτής επικοινωνίας (τα λεγόμενα «chat rooms») ή στα ηλεκτρονικά μηνύματα γίνεται πολύ συχνά χρήση συντομεύσεων. Οι συντομεύσεις αυτές είναι κατά κύριο λόγο στην αγγλική γλώσσα, με πιο γνωστή το «lol» (laughing out loud = γελάω δυνατά).

Administrator / Διαχειριστής

Είναι ο διαχειριστής ενός δικτύου. Έχει τα περισσότερα δικαιώματα από όλους τους άλλους χρήστες σε ένα δίκτυο και έχει το δικαίωμα πρόσβασης σε όλες τις ρυθμίσεις του. Σε έναν ιστοχώρο ο αρμόδιος διαχειριστής είναι συνήθως ο λεγόμενος Webmaster.

ADSL - Asymmetric Digital Subscriber Line - Ασύμμετρη Ψηφιακή Συνδρομητική Γραμμή

Πρόκειται για μια τεχνολογία μετάδοσης δεδομένων, με την οποία οι ψηφιακές πληροφορίες μπορούν να μεταδίδονται με πολύ υψηλές ταχύτητες. Σε αντίθεση με τις συνδέσεις dial up, όταν χρησιμοποιούμε συνδέσεις της τεχνολογίας ADSL έχουμε συνεχή σύνδεση με το Διαδίκτυο, χωρίς η τηλεφωνική μας γραμμή να εμφανίζεται κατειλημμένη. Οι συνδέσεις ADSL έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς στην Ελλάδα, αν και οι διαθέσιμες ταχύτητες είναι ακόμα σχετικά χαμηλές σε σύγκριση με την Ευρώπη.

Antivirus software

Πρόκειται για λογισμικό που χρησιμοποιείται για την προστασία του υπολογιστή από τους ιούς αλλά και από άλλο βλαβερό υλικό. Τα προγράμματα αυτά εγκαθίστανται στον υπολογιστή και ελέγχουν όλα τα αρχεία που βρίσκονται σε αυτόν, αλλά και όσα κατεβαίνουν μέσω Διαδικτύου ή είναι συνημμένα σε e-mail.

Αt @ - «Παπάκι»

Το σύμβολο @ περιλαμβάνεται σε κάθε διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η ονομασία του προέρχεται από την πρόθεση «at» της αγγλικής γλώσσας που σημαίνει «εις το», δηλαδή δηλώνει τον τόπο της διεύθυνσης. Έτσι π.χ. η διεύθυνση petros@parohos.gr σημαίνει ότι ο χρήστης «Πέτρος» έχει την διεύθυνσή του στον Πάροχο Υπηρεσιών Διαδικτύου «parohos», από όπου λαμβάνει και την ηλεκτρονική του αλληλογραφία. Το σύμβολο @ βρίσκεται συνήθως στην επάνω σειρά των κεντρικών πλήκτρων του πληκτρολογίου και επάνω από τον αριθμό «2» στο ίδιο πλήκτρο. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε πατώντας συγχρόνως τa πλήκτρα «Shift» και «2».

Attachment - Συνημμένο αρχείο

Ο όρος attachment σημαίνει «συνημμένο αρχείο» και αναφέρεται στα αρχεία που στέλνονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το αρχείο που επισυνάπτεται μπορεί να αποτελείται από κείμενο, φωτογραφία, βίντεο, ή ακόμα και υπολογιστικό πρόγραμμα. Η επισύναψη γίνεται κάνοντας κλικ στις επιλογές «Attach» ή «Insert» του προγράμματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουμε, πολύ απλά, πατώντας το εικονίδιο του συνδετήρα. Εάν λάβουμε κάποιο ηλεκτρονικό μήνυμα που περιέχει συνημμένο αρχείο, τότε μπορούμε συνήθως να το ανοίξουμε αυτόματα, κάνοντας κλικ πάνω σε αυτό.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Είναι καλό να ανοίγετε μόνο τα αρχεία που ξέρετε από πού προέρχονται και που είστε ΣΙΓΟΥΡΟΙ ότι δεν περιέχουν ιούς. Σε κάθε άλλη περίπτωση, είναι καλό να ελέγχετε το αρχείο πρώτα για ιούς ή εάν δεν γνωρίζετε τον παραλήπτη και δεν αναμένετε κάποιο αντίστοιχο μήνυμα να διαγράφετε αμέσως το ηλεκτρονικό μήνυμα από τον υπολογιστή σας ΧΩΡΙΣ να ανοίξετε το συνημμένο αρχείο.

Avatar

Εικονικός χαρακτήρας ο οποίος αντιπροσωπεύει ένα φυσικό πρόσωπο στα εικονικά περιβάλλοντα. Avatar είναι μεταξύ άλλων η εικόνα που χρησιμοποιούν οι συμμετέχοντες σε φόρουμ και η οποία συνοδεύει πάντα τις απαντήσεις τους, ή ένας τρισδιάστατος χαρακτήρας που ελέγχεται από το χρήστη σε ορισμένα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Βλ. επίσης Virtual reality.

Συνεχίζεται... 


ΠΗΓΗ: saferinternet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου