Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Υπόγειος κόσμος

Παλαιοντολογικό και Ορυκτολογικό-Πετρολογικό Μουσείο 

Δύο στολίδια ανάμεσα στα μουσεία της Ελλάδας, το Παλαιοντολογικό και το Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας επισκέφτηκαν οι μαθητές της Γ’ τάξης του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας. Βρίσκονται  «κρυμμένα» στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου και συγκεκριμένα στο Γεωλογικό Τμήμα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μια υπέροχη εμπειρία με πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα για να δεις, η οποία συνδύασε την ψυχαγωγία  με τη μάθηση. Οι μαθητές έσκυψαν πάνω από τα απολιθώματα, να τα γνωρίσουν, να κρατήσουν λίγο στα χέρια απολιθώματα από ζώα που έζησαν στις θάλασσες και στις στεριές, αλλά και στα νησιά μας πολύ πριν εμφανιστεί ο άνθρωπος. Να «αισθανθούν» τον χρόνο που πέρασε καθώς  κρατούσαν στα χέρια ένα απολίθωμα δεκάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ετών που φιλοξενείται στην πλουσιότερη συλλογή ελληνικών απολιθωμάτων και από τις πλουσιότερες στον κόσμο.
Γεμάτοι  κέφι γνωρίσανε τα ιππάρια που κάλπαζαν στις πεδιάδες, από την Αττική μέχρι την Κρήτη και τη Βόρεια Ελλάδα, τους Μαχαιρόδοντες να παραμονεύουν τη λεία τους, αλλά και τα γιγαντιαία Δεινοθήρια που με το περπάτημα τους έκαναν τη γη να τρέμει, όπως πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια οι Δεινόσαυροι! 
Είδανε  τους τελευταίους ευρωπαϊκούς νάνους ελέφαντες που ζούσαν στην Τήλο και που προσπαθούσαν να κρυφτούν στο σπήλαιο Χαρκαδιό κάθε φορά που το ηφαίστειο της Σαντορίνης κάπνιζε απειλητικά και τράνταζε την Αιγηίδα, αλλά και τους γίγαντες της Μεγαλόπολης, που ήταν γνωστοί ήδη από την αρχαιότητα. 
Τους νησιωτικούς ιπποπόταμους που τσαλαβουτούσαν στις λιμνούλες της Κρήτης, αλλά και τους μικρότερους στον κόσμο νησιωτικούς ιπποπόταμους που έζησαν στην Κύπρο. Τέλος γνωρίσανε τους φοβερούς πάνθηρες, αλλά και τους λύγκες που αναζητούσαν την λεία τους στις πλαγιές του Υμηττού και σε όλη την Λαυρεωτική μόλις 10.000 πριν από το σήμερα.
Οι συλλογές του Μουσείου Ορυκτολογίας και Πετρολογίας δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της Φυσιογραφικής Εταιρείας το 1835 και δόθηκαν στο Πανεπιστήμιο από την ίδρυση του, το 1837!!! 
Πρόκειται για την παλαιότερη συλλογή ορυκτών και πετρωμάτων στην Ελλάδα της οποίας η αξία είναι διεθνούς εμβέλειας. Η σπουδαιότητά της δεν οφείλεται μόνο στην παρουσίαση ιδιαίτερα αισθητικών δειγμάτων, κάποια αποτελούν μοναδικά γλυπτά της φύσης, αλλά και στην αφθονία και την ποιότητα των ορυκτών από «κλασσικές» θέσεις των τότε κρατών της Αυστρο-Ουγγρικής Μοναρχίας, της Γερμανικής Αυτοκρατορίας και της Τσαρικής Ρωσίας, τοποθεσίες που σήμερα έχουν εξαντληθεί και είναι γνωστές μόνο από τη βιβλιογραφία.
Σε ειδική προθήκη, που είναι αφιερωμένη στους μετεωρίτες, εκτίθεται δείγμα σιδηρομετεωρίτη από την Αργεντινή.
Στα σπάνια εκθέματα περιλαμβάνονται τα δείγματα ορυκτών και πετρωμάτων από τον πυθμένα του Ατλαντικού ωκεανού καθώς και του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Το μοναδικό δείγμα χαλαζία (ποικιλία καπνίας) με μορφή σκήπτρου. Η συλλογή με τα φωσφορίζοντα και τα φθορίζοντα ορυκτά αποσπά την προσοχή με τους χρωματισμούς που εκδηλώνουν, ενδιαφέροντα είναι και οι σφραγιδόλιθοι διαφόρων εποχών με τα αποτυπώματά τους σε καθαρό άργυρο.
Εντυπωσιάζει και η γνωριμία με τον ορυκτολογικό πλούτο της Ελλάδος!
Τα παρουσιαζόμενα δείγματα συνοδεύονται από επεξηγηματικά κείμενα για την κατανόηση της έννοιας των ορυκτών, των πετρωμάτων, των μεταλλευμάτων και των βιομηχανικών ορυκτών και της χρήσης τους. 
Η εξαίρετη εμπειρία από τα δύο μουσεία δύσκολα αποτυπώνεται με πληρότητα αυτό που αντικρίζεις και βιώνεις. Πρέπει να τα επισκεφτείς  για να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου