Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Τέλος της Καραντίνας

            Aρχή της υπευθυνότητας 
  
Τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης της καραντίνας έχουν ήδη παρθεί. Ένα από αυτά είναι και η επιστροφή των μαθητών στα θρανία, μετά από δύο μήνες. 

Επιστρέφοντας στα σχολεία, τα βρίσκουμε προετοιμασμένα και θωρακισμένα, με τους αρμόδιους να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για την αποφυγή διασποράς του ιού. Απολυμαντικά χεριών σε κάθε τάξη, 11 μαθητές ανά τάξη (έχοντας κάθε μαθητής την δυνατότητα να κάθεται μόνος του) αλλά και θερμικές κάμερες, είναι μέτρα που έχουν πάρει τα ελληνικά σχολεία . Αλλά μόνο αυτά δεν φτάνουν.
Αυτό που μετράει περισσότερο από καθετί είναι η προσωπική ευθύνη των μαθητών και των καθηγητών, εντός και εκτός σχολείου. Υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού ή φορείς του μικροβίου , που είναι ασυμπτωματικοί. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να ανιχνευτεί πυρετός από τις θερμικές κάμερες. Συμπερασματικά, μπορεί να είμαστε ασθενείς ή φορείς εμείς ή ο καθένας γύρω μας. Αν δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι, χάνουν την ουσία τους όλα τα υπόλοιπα μέτρα.  
Έτσι, δεν μοιραζόμαστε αντικείμενα (στιλό, μολύβια, γόμες, διορθωτικά). Φροντίζουμε τα χέρια μας να παραμένουν πάντοτε καθαρά και τα απολυμαίνουμε όσο το δυνατόν πιο συχνά. Κρατάμε τις αποστάσεις τόσο μέσα στο σχολείο, όσο και έξω. 
Δεν επαναπαυόμαστε. Δεν σημαίνει πως επειδή τελείωσε η καραντίνα τελείωσε ο ιός. Η διασπορά συνεχίζεται. Δυστυχώς ο ιός δεν είναι επιλεκτικός ούτε στην ηλικία ούτε στο ιατρικό ιστορικό των ανθρώπων. Φυσικά τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι πιο επιρρεπείς στον ιό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι υπόλοιποι δεν είναι. Ας μην πετάξουμε στα σκουπίδια δύο μήνες μεγάλης προσπάθειας. Ναι κολλάμε ακόμα. Ναι προσέχουμε ακόμα . Ναι κρατάμε τις αποστάσεις. Ναι μπορούμε να το νικήσουμε. 
   Έλενα Νικολάου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου