Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

ΠΑΡΑΜΥΘΟ…ΛΟΓΕΙΑ (8/21)

ΤΑ ΑΛΗΘΙΝΑ ΠΛΟΥΤΗ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ

Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας φτωχός αγρότης ο οποίος δούλευε μέρα νύχτα, για να καταφέρει να βγάλει κάποιο εισόδημα, ώστε να θρέψει τα παιδιά και τη γυναίκα του. Κάθε Κυριακή ο αγρότης αυτός δεν πήγαινε στο χωράφι και πέρναγε χρόνο με τους φίλους του και την οικογένειά του. Έτσι λοιπόν κάθε τέτοια μέρα ξεχνούσε όλα τα προβλήματά του και περνούσε καλά. 
Μία μέρα που ο αγρότης δούλευε στο χωράφι του πέρασε ένας πολύ πλούσιος άντρας, ο οποίος εντυπωσιάστηκε από τη διάθεση του φτωχού, αφού ήταν χαρούμενος, ενώ δούλευε σκληρά έτσι τον ρώτησε: «Γιατί είσαι τόσο χαρούμενος;» εκείνος απάντησε: «είμαι χαρούμενος επειδή αύριο μετά από τόση κούραση θα καταφέρω να περάσω μια μέρα με τους φίλους μου».  Ο πλούσιος τότε ζήλεψε που αυτός ο άνθρωπος παρόλο που ήταν φτωχός είχε φίλους, ώστε να τον κάνουν να ξεχνάει τα προβλήματά του ενώ εκείνος δεν είχε κανένα φίλο και όλα τα προβλήματα τα κρατούσε μέσα του. 
Έτσι μετά από λίγο καιρό αποφάσισε να προτείνει στον φτωχό να δουλεύει στο παλάτι του, αλλά αν δεχόταν δεν θα είχε ελεύθερο χρόνο. Ο φτωχός πήγε στο σπίτι του προβληματισμένος. Αν δεχόταν την πρόταση, η οικογένειά του δεν θα είχε οικονομικό πρόβλημα, όμως θα έχανε τις ευχάριστες στιγμές με τους φίλους και την οικογένεια.
Μετά από πολλή σκέψη αποφάσισε να αφήσει τις δικές του ανέσεις και να δεχθεί την πρόταση του πλούσιου. Σε λίγο καιρό άρχισε να εργάζεται στο σπίτι του πλούσιου. Γύρναγε στο σπίτι του αργά το βράδυ και ήταν εξαντλημένος από την κούραση και δεν συζητούσε με την οικογένειά του. Το επόμενο πρωί έφευγε το ξημέρωμα για να εργαστεί. Ήταν εξαντλημένος γιατί δεν είχε καθόλου ελεύθερο χρόνο και δεν είχε κανένα να μοιράζεται τα προβλήματά του. Δεν ήξερε τι να κάνει ώσπου μια μέρα πέρασε από το σπίτι του πλούσιου ένας σοφός  και είδε το φτωχό σε αυτήν την κατάσταση και αποφάσισε να του μιλήσει. Του είπε πως πρέπει να ξανασκεφτεί την απόφαση που πήρε και να σκεφτεί τι έχασε και τι κέρδισε από αυτήν. 
Το βράδυ ο φτωχός σκέφτηκε όλα όσα του είπε ο σοφός και κατάλαβε πως είχε πάρει λάθος απόφαση. Την επόμενη παραιτήθηκε  και επέστρεψε στην παλαιά του εργασία. Από τότε ήταν ευτυχισμένος ξανά και πέρναγε χρόνο με την οικογένειά του και δεν ξανασκέφτηκε να βρει άλλη δουλειά που να του δίνει περισσότερα χρήματα. Ήταν ευτυχισμένος με όσα είχε και κατάλαβε πως τα χρήματα δεν ήταν η ευτυχία αλλά η ευτυχία κρύβεται στους φίλους.

ΜΕΛΙΝΑ ΜΑΓΕΙΡΟΥ

ΣΣ. Το κείμενο αυτό αποτελεί εργασία της μαθήτριας στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α' τάξης, της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου