Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

ΚΟΙΝΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

Η καλύτερη αντιπυρική ζώνη είναι το κυπαρίσσι. Δεν καίγεται (όπως το πεύκο). Από την αρχαιότητα ήταν γνωστό. Έφτιαχναν ζώνες με κυπαρίσσια, και δεν περνούσαν οι φλόγες. Κάθε πόλη είχε περίμετρο περίβολο από κυπαρίσσια, πυκνό και σε τριπλή ή τετραπλή σειρά.
Τα πεύκα τα έφεραν οι Ρωμαίοι, αυτοί οι πρόστυχοι τύραννοι της αρχαιότητας, και αφού έκοβαν τα κυπαρίσσια, έβαζαν το εύφλεκτο πεύκο πυκνά έξω από κάθε πόλη, ώστε αν γίνονταν εξέγερση, έκαιγαν όλο το χωριό ή την πόλη.
Έχει ήδη βρεθεί ότι το κοινό μεσογειακό κυπαρίσσι βοηθά να δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη, όπως οι χαρουπιές, οι οξιές, οι δρύες  και τα πλατάνια. [σημ. Το κυπαρίσσι θεωρείται η φυτική καμήλα, μιας και συγκρατεί περισσότερο νερό από πολλά δένδρα και έχει μεγάλη αντίσταση σε ανάφλεξη]. Δέντρα  που είναι προσαρμοσμένα στο μεσογειακό κλίμα της πατρίδας μας. Το κυπαρίσσι επιπλέον έχει  εντυπωσιακή προσαρμογή και είναι ανθεκτικό τόσο στον παγετό όσο και στην ξηρασία και παράλληλα εμποδίζει την πτήση των καυτρών. Η δε δρυς  ευδοκιμεί σε μεγαλύτερο υψόμετρο και υγρότερο περιβάλλον.
Οι Έλληνες, για να αντισταθούν στους Ρωμαίους που έβαζαν φωτιά στο δάσος γύρω από τις πόλεις όταν ήθελαν να καταστείλουν εξεγέρσεις, φύτευαν στα νεκροταφεία που ήταν έξω από την πόλη και στον δρόμο που οδηγούσε σε αυτά πυκνά κυπαρίσσια. Έτσι, σε περίπτωση φωτιάς, υπήρχε δίοδος εξόδου και διαφυγής. Την παράδοση αυτή συνέχισαν και οι χριστιανοί στα κοιμητήρια, δίχως όμως να γνωρίζουν γιατί το κάνουν. 
Οι αντιπυρικές ζώνες θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον τετραπλή συστάδα από κυπαρίσσια, οξιές, δρύες και πλατάνια σε κάθε όχθη.
Όταν γίνει αναδάσωση, αρμόζει να φυτευτεί σε τετραπλή σειρά λωρίδα, μια πυκνή ζώνη, από κυπαρίσσια, και μετά δάσος μεικτό, όχι μόνο με τα εύφλεκτα πεύκα, και μετά πάλι κυπαρίσσια, σε τετραπλή λωρίδα. Στις αντιπυρικές ζώνες δεξιά κι αριστερά πρέπει να υπάρχουν  κυπαρίσσια και άλλα δένδρα που αντιστέκονται στην ανάφλεξη σε πυκνές συστάδες.
Μαζί με χαρουπιές και άλλα δένδρα που έχουν αντίσταση στην ανάφλεξη, οι ζώνες από μεσογειακά κυπαρίσσια παρέχουν καλή αντιπυρική ζώνη. (Όλα καίγονται όμως, αλλά έχουν αντίσταση και δεν είναι σαν βόμβα σε παρανάλωμα όπως το πευκόδασος). Σημείωση: η εικόνα είναι παλαιότερη από την φωτιά στην Ισπανία (το 2015), αλλά δείχνει το αποτέλεσμα.
 
Ο κάτω σύνδεσμος είναι από ακαδημαϊκή δημοσίευση μελέτης σε επιστημονικό άρθρο που εξηγεί ότι δεν είναι θαύμα, αλλά έχει επιστημονική εξήγηση.
ΠΗΓΗ: Μάρα Μπέκα, δημοσιογράφος Από την προσωπική της σελίδα στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου