Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

 ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ


Τις ευχές μας για Καλό Πάσχα και Χαρούμενη Ανάσταση!

ΣΣ. Η Σταύρωση, έργο του ονομαστού Κρητικού αγιογράφου Ιωάννη Μόσχου (1657-1721) που δημιούργησε το 1711.  Καταγόταν από το Ρέθυμνο, αλλά είχε εγκατασταθεί μόνιμα στη Βενετία. 
Είναι μία πολυπρόσωπη σύνθεση που βασίζεται σε δυτικά έργα. Στο μέσον δεσπόζει ο μεγάλος σταυρός με τον Εσταυρωμένο που προβάλλεται σε χρυσό βάθος, ενώ γύρω του απλώνονται μαύρα σύννεφα. Δεξιά και αριστερά από τον σταυρό του Χριστού βρίσκονται οι δύο ληστές, από τους οποίους ο αριστερός που στέφεται από ιπτάμενο άγγελο λέγει προς τον Χριστό: Μνήστι μου Κύριε εν τη Βασιλεία σου. Στη βάση του σταυρού παριστάνονται η λιποθυμία της Παναγίας, η Μαγδαληνή, ο Ιωάννης, άρχοντες, το πλήθος των Εβραίων, πεζοί και έφιπποι στρατιώτες, από τους οποίους ένας λογχίζει την πλευρά του Ιησού, ο διαμερισμός των ιματίων στο πρώτο επίπεδο και στο βάθος βρίσκεται η σκοτεινιασμένη Ιερουσαλήμ.
Η  Σταύρωση,  αυγοτέμπερα σε ξύλο, διαστάσεων 91Χ70εκ. ανήκει στην συλλογή του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας.  

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου