Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΡΑΜΑΖΟΦ

Ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι είναι ένας σπουδαίος Ρώσος συγγραφέας γνωστός για τα μυθιστορήματά του, τα οποία χαρακτηρίζονται ως "ψυχογραφήματα", περιγράφουν δηλαδή τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής με ένα απόλυτα ρεαλιστικό τρόπο.
Η σχολική βιβλιοθήκη έχει στην κατοχή της ένα από τα σπουδαιότερα βιβλία του, τους Αδελφούς Καρμάζωφ που αν και είναι το τελευταίο βιβλίο που συνέγραψε θεωρείται ωστόσο ως το πιο ώριμο και ολοκληρωμένο έργο του.
Στο βιβλίο παρουσιάζεται η ζωή της οικογένειας Καρμάζωφ, του πατέρα Φιοντόρ Πάβλοβιτς Καρμάζωφ και των γιων του Ντμίτρι, Ιβάν, Αλεξέι και του νόθου γιου Σμερντιακόφ. Πρόκειται για μια δυσλειτουργική οικογένεια, αποτέλεσμα της χυδαίας και έκλυτης προσωπικότητας του πατέρα Καραμάζωφ. Οι γιοι του, ο καθένας με εντελώς διαφορετική προσωπικότητα, προσπαθούν να διατηρούν καλή σχέση με τον πατέρα τους όμως όταν ο  Ντμίτρι ερωτεύεται την ίδια γυναίκα με τον πατέρα, ένα μεγάλο μίσος γεννιέται μεταξύ τους. Ο Ντμίτρι απειλεί συχνά πως θα σκοτώσει τον Φιοντόρ Πάβλοβιτς. Όταν ο πατέρας δολοφονείται όλα τα στοιχεία δείχνουν τον Ντμίτρι ως δράστη.
Στο μυθιστόρημα υπάρχουν πολλοί δευτερεύοντες χαρακτήρες όπως η Γκρουσένκα και ο γέροντας Ζωσιμάς που συμβολίζουν τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής.
Μέσα από το βιβλίο μαζί με το συγγραφέα μπαίνουμε στη διαδικασία αναζήτησης της αλήθειας για τον άνθρωπο, για τον Θεό, για τη ζωή. Ο Ντοστογιέφσκι σε αυτό το έργο του εμβαθύνει στις έννοιες της ηθικής, της οικογένειας, της θρησκείας και της ελεύθερης σκέψης και βούλησης.
"Όλα είναι σαν ωκεανός, όλα ρέουν και αναμειγνύονται. Ένα άγγιγμα σε ένα μέρος δημιουργεί κίνηση στην άλλη άκρη της γης."
Οι ζωές όλων συνδέονται μεταξύ τους. Αντί να λέει κανείς "δεν είναι ένοχος" λέει, "όλοι είναι υπεύθυνοι." Αντί να απαιτούμε δικαιοσύνη, όλοι πρέπει να αλλάζουμε και να συγχωρούμε. -Γέροντας Ζωσιμάς.
[Εκδόσεις ΓΚΟΒΟΣΤΗΣ, σελίδες 896, έτος έκδοσης 2014, μετάφραση: Άρης Αλεξάνδρου,  ξενόγλωσσος τίτλος: Братья Карамазовы].

ΑΙΜΙΛΙΑ ΚΑΠΛΑΤΖΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου