Κυριακή 16 Απριλίου 2023

Οι μελωδικές φωνές τους

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΟΥΛΙΩΝ  ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Την Άνοιξη αλλά και το καλοκαίρι, κυρίως λίγο πριν ξημερώσει μέχρι να προβάλλει ο ήλιος, και στην πόλη μας γεμίζει ο αέρας με φωνές πουλιών. Μία μοναδική συναυλία όπου συνδυάζεται αρμονικά το γλυκόλαλο κελάηδημα με τις μπάσες και τις μονότονες φωνές. Συναυλία που η σύνθεσή της είναι διαφορετική κάθε μέρα και εξ ίσου θαυμάσια. 
Η ποικιλία των φωνών φανερώνει και τον μεγάλο αριθμό πουλιών που έχουν εγκλιματιστεί στο αστικό περιβάλλον. Στο 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας έχουν παρατηρήθει περιστέρια και δεκαοχτούρες (φωλιάζουν στο σχολείο), γλάροι (εμφανίζονται όταν ο καιρός έντονα αλλάζει), σουσουράδες (στο χώρο του γκαράζ), καρδερίνες και φλώροι (στον σχολικό κήπο απολαμβάνοντας σπόρους των φυλλωδών φυτών), σπουργίτια, γεράκι (πριν την έναρξη των μαθημάτων συχνάζει έξω από την είσοδο της Τεχνολογίας, όπου γευματίζει το περιστέρι που θήρευσε), καρακάξες, κοτσύφια, παπαγάλοι (σε ποικιλία χρωμάτων και μεγέθους, δραπέτες που έχουν εγκλιματιστεί και έχουν πολιτικογραφηθεί ελεύθεροι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής), καναρίνι  (δραπέτης από κλουβί, αφού δεν είχε τη δύναμη να πετάει μακριά), κοκκινολαίμης, κίσσα (σύχναζε στην μουριά και ήταν εξοικειωμένη με τον άνθρωπο), χελιδόνια, τσαλαπετεινός και κατσουλιέρης. Πιθανόν υπάρχουν και άλλα, όπως τα νυχτόβια που παρουσιάζονται σε ώρες που το σχολείο δεν λειτουργεί. 
Πατήστε ΕΔΩ και ακούστε τις φωνές 15 πουλιών της Αθήνας, ένα προς ένα. Ενδιαφέρουσα ενασχόληση με την οποία ξεχωρίζετε τα πουλιά που κελαηδούν για σας, τα οποία με τον μελωδικό ήχο τους καλύπτουν τους θορύβους.
Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα lifo.gr και την ηχογράφιση υλοποίησε ο Λευτέρης Σταύρακας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου