Τρίτη 18 Απριλίου 2023

ΣΤΑ ΣΟΥΡΜΕΝΑ

101ο ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ

Η Ένωση Ποντίων Σουρμένων συνεχίζει για 101η χρονιά το Παμποντιακόν  Πανοΰρ, τις θεσμοθετημένες εκδηλώσεις που διεξάγονται την εβδομάδα του Πάσχα, 19 έως 23 Απριλίου.
Στις δραστηριότητες περιλαμβάνοντα, θεατρική παράσταση, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, παραδοσιακό γλέντι και χοροί από όλη την Ελλάδα, καθώς και το ταφικό έθιμο. Παράλληλα είναι ανοιχτό το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο που βρίσκεται στο οίκημα της πλατείας Σουρμένων. Στεγάζει ενθυμήματα που έφεραν οι πρόσφυγες από τα αλησμόνητα Σούρμενα του Πόντου κατά την εκδίωξή τους.
Κορυφαία εκδήλωση το Ταφικό έθιμο που αποβλέπει στην διατήρηση της μνήμης των κοιμηθέντων προγόνων της κάθε οικογένειας. Ενώνει το παρελθόν με το παρόν, ώστε το υπό δημιουργία μέλλον να διατηρεί την πολιτισμική συνέχειά του. 
Όλες οι εκδηλώσεις στηρίζονται στις παραδόσεις των αλησμόνητων Σουρμένων του Πόντου οι οποίες συνεχίζονται, στα νέα Σούρμενα του Ελληνικού, απαλλαγμένες από την φολκλόρ θεώρηση των ηθών και των εθίμων. Διάσταση που έχει ως αποτέλεσμα ο ποντιακός πληθυσμός του Ελληνικού να διατηρεί τη συνεκτικότητά του στο αφομοιωτικό αστικό περιβάλλον της σύγχρονης εποχής. 
Συνιστούμε να κατηφορήσετε στο Ελληνικό αλλά να μην σταθείτε μόνον στην υπαίθρια αγορά που θα λειτουργεί στην Ιασωνίδου το Σαββατοκύριακο.Το πρόγραμμα σε μορφή pdf βρίσκεται ΕΔΩ, διευκολύνει να ρυθμίσετε το χρόνο σας για να γνωρίσετε τον ποντιακό πολιτισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου