Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Mark Haddon [Μαρκ Χάντον]

 ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ

Ο κύριος ήρωας του εφηβικού μυθιστορήματος είναι ο Κρίστοφερ Μπουν, ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι με αυτισμό που ζει με τον πατέρα του στο Σουιντόν, μια πολύ μικρή πόλη στην Αγγλία. Η δομή του είναι πρωτότυπη. Για παράδειγμα, στο πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στο νεκρό σκύλο και στο επόμενο κεφάλαιο αντί να συνεχίσει με την ιστορία που πραγματεύεται αναφέρεται σε άσχετα πράγματα. Ότι ο ήρωας ξέρει όλες τις χώρες και τις πρωτεύουσες τους ή το ότι αν δει πέντε  κόκκινα αυτοκίνητα στη σειρά στο δρόμο για το σχολείο, το σχετίζει με μια πολύ καλή μέρα. Σύμφωνα με την μαρτυρία του συγγραφέα η συγγραφή του βιβλίου αποσκοπούσε στην ψυχοθεραπεία του.
Ο Κρίστοφερ παρά το πρόβλημα  του είναι ένα πολύ έξυπνο παιδί, ενώ φοιτά στην Γ’ γυμνασίου δίνει μαθηματικά της Γ’ λυκείου, για περάσει στη σχολή που θέλει. Τον κουράζει να τον αγγίζουν και λέει πάντα την αλήθεια. Τρομάζει με τους ξένους και τις άγνωστες καταστάσεις! Του αρέσουν τα σκυλιά, γιατί έχουν μόνο τέσσερις εκφράσεις και τα καταλαβαίνει.
Το βιβλίο έχει χιούμορ και πολλές ανατροπές που σε αφήνουν άναυδο. Γενικά είναι ένα χαλαρωτικό μυθιστόρημα.
[Εκδόσεις Ψυχογιός, σελίδες 305, έτος έκδοσης 2004, μετάφραση: Άννα Παπασταύρου,  ξενόγλωσσος τίτλος: The Curious Incident of the Dog in the Night-time].

ΕΛΕΝΗ ΒΛΑΧΟΥ

ΣΣ. Η παρουσίαση αυτή έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α' τάξης  της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου