Τρίτη 7 Μαΐου 2024

ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ

100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΟΥΡΜΕΝΩΝ

Το πέρασμα στον δεύτερο αιώνα ζωής σηματοδοτεί φέτος το πενθήμερο «ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2024 τη Θωμά 'ς σα Σούρμενα» που έχει καταστεί θεσμός, πιστό στις παραδοσιακές αρχές, για την Ένωση Ποντίων Σουρμένων, το οποίο διεξάγεται την εβδομάδα του Πάσχα, 8 έως 12 Μαΐου.

Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνει, διαλέξεις, εκθέσεις, μουσικοχορευτική παράσταση με ελληνικούς χορούς, παραδοσιακό ποντιακό γλέντι, καθώς και το ταφικό έθιμο. Παράλληλα είναι ανοιχτό το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο που βρίσκεται στο οίκημα της πλατείας Σουρμένων. Στεγάζει ενθυμήματα που έφεραν οι πρόσφυγες από τα αλησμόνητα Σούρμενα του Πόντου κατά την εκδίωξή τους. Καθώς και την 100χρονη ιστορία του Συλλόγου σε τρισδιάστατη εικονική περιήγηση.
Κορυφαία εκδήλωση το Ταφικό έθιμο που αποβλέπει στην διατήρηση της μνήμης των κοιμηθέντων προγόνων της κάθε οικογένειας. Ενώνει το παρελθόν με το παρόν, ώστε το υπό δημιουργία μέλλον να διατηρεί την πολιτισμική συνέχειά του. 
Όλες οι εκδηλώσεις στηρίζονται στις παραδόσεις των αλησμόνητων Σουρμένων του Πόντου οι οποίες συνεχίζονται, στα νέα Σούρμενα του Ελληνικού, απαλλαγμένες από την φολκλόρ θεώρηση των ηθών και των εθίμων. Διάσταση που έχει ως αποτέλεσμα ο ποντιακός πληθυσμός του Ελληνικού να διατηρεί τη συνεκτικότητά του στο αφομοιωτικό αστικό περιβάλλον της σύγχρονης εποχής. 
Συνιστούμε να κατηφορήσετε στο Ελληνικό αλλά να μην σταθείτε μόνον στην υπαίθρια αγορά που θα λειτουργεί στην Ιασωνίδου το Σαββατοκύριακο.Το πρόγραμμα σε μορφή pdf βρίσκεται ΕΔΩ, διευκολύνει να ρυθμίσετε το χρόνο σας για να γνωρίσετε τον ποντιακό πολιτισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου