Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Αναστασία Ξενοφώντος-Γαϊτάνου

ΦΙΛΙΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΛΕΒΑΝΤΑΣ

Το θέμα του βιβλίου είναι η πραγματική φιλία, ο εκφοβισμός και ότι δεν πρέπει να αλλοιώνουμε το χαρακτήρα μας προκειμένου να αποκτήσουμε «φίλους». Οι ηρωΐδες της ιστορίας είναι η Θάλεια και η Κάλια. Η Θάλεια χάνει τη μητέρα της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και μετακομίζει με τον πατέρα της στο χωριό της γιαγιάς της. 
Εκεί γνωρίζει την Κάλια, ένα κορίτσι πληγωμένο από την κολλητή της, η οποία εντάχθηκε στη «δημοφιλή» παρέα του σχολείου και όλοι μαζί πια την κοροϊδεύουν. Ένα ακόμα θύμα της παρέας της Στεφανής είναι και ο Λούης, που γίνεται φίλος με τα δύο κορίτσια. Το μπούλινγκ που υφίσταται είναι καθημερινό.
Τα πάντα αλλάζουν, όταν βρίσκουν το λεύκωμα ενός κοριτσιού στη βιβλιοθήκη του σχολείου και το παρουσιάζουν σε μία εργασία που τους ανατέθηκε με θέμα τη φιλία.
 Η Αναστασία που γράφει το λεύκωμα έχει χάσει τη μαμά της, την παρατάει ο κολλητός της και θέλει να μπει στην παρέα το δημοφιλών κοριτσιών. Όταν τα καταφέρνει, η παρέα αποφασίζει να κάνει μία τρέλα, επειδή τελείωσαν το γυμνάσιο, να πηδήξουν στη θάλασσα από κάτι ψηλά βράχια. Όλοι φοβούνται, το ίδιο και Αναστασία. Μια «φίλη» την σπρώχνει με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της.
 Το απρόβλεπτο της υπόθεσης είναι ότι ο κολλητός της Αναστασίας, που απομακρύνθηκε και εκείνη την ημέρα ήθελε να τη ζητήσει συγγνώμη για τη συμπεριφορά του, ήταν ο διευθυντής του σχολείου και η κοπέλα που την έσπρωξε η μαμά της Στεφανή, η οποία μετά την αποκάλυψη του γεγονότος με το λεύκωμα παραδόθηκε στην αστυνομία. 
Τελειώνοντας αυτή την ιστορία τα κορίτσια κλείνουν το λεύκωμα που μυρίζει λεβάντα δίνοντας την υπόσχεση «να είναι οι εαυτοί τους έστω και αν δεν ανήκουν στους «όμορφους» ανθρώπους.
[Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, σελίδες 352, έτος έκδοσης 2022].

ΗΛΙΑΝΑ ΓΑΒΡΑ

ΣΣ. Η παρουσίαση αυτή έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της Λογοτεχνίας Α' τάξης  της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου