Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Κάτι διαφορετικό στο μάθημα

Η ΙΛΙΑΔΑ …εν δράσει

Στο μάθημα της Ιλιάδας δύο μαθητές από το τμήμα μας Β2, του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, παρουσίασαν μια σκηνή από το έπος που διδαχτήκαν. Ήταν η σκηνή του αποχαιρετισμού του Έκτορα και της Ανδρομάχης από τη Ζ΄ ραψωδία.
Οι μαθητές που υποδύθηκαν τους βασικούς ήρωες ήταν υπεύθυνοι να μάθουν τα λόγια των ηρώων από αρκετό καιρό πριν. Τη μέρα εκείνη λοιπόν η καθηγήτρια του μαθήματος, Γεωργία Αλειφέρη, είχε φέρει όλα τα απαραίτητα: σκηνικό που παρίστανε τις Σκαιές Πύλες, όπου εκεί έγινε η συνάντηση του Έκτορα και της Ανδρομάχης, κράνος, θώρακα, ασπίδα για τον Έκτορα, πέπλο για την Ανδρομάχη και μια κούκλα… που παρίστανε το παιδί του Έκτορα και της Ανδρομάχης.
Ανατέθηκαν μάλιστα και διάφοροι ρόλοι για τη διευκόλυνση της παράστασης στην αίθουσα. Για παράδειγμα δύο μαθητές έγιναν βοηθοί σκηνογράφοι και βοήθησαν στην τοποθέτηση των σκηνικών. Δύο άλλοι ανέλαβαν τον ρόλο του ενδυματολόγου και μεταμόρφωσαν τους συμμαθητές τους σε Έκτορα και Ανδρομάχη. Και φυσικά απαραίτητοι ήταν και δύο υποβολείς, που ήταν κρυμμένοι πίσω από τα σκηνικά, για να ψιθυρίσουν τα λόγια από το κείμενο στους συμμαθητές τους στην περίπτωση που τα ξεχνούσαν.
Κάνοντας, λοιπόν, όλες τις κατάλληλες προετοιμασίες παρακολουθήσαν σε ευχάριστο κλίμα την αναπαράσταση των στίχων από τη ραψωδία Ζ΄, όπου ο Έκτορας εύχεται στο παιδί του και αποχαιρετά τη γυναίκα του, προτού να πάει ξανά στον πόλεμο.
Η εμπειρία αυτή ήταν ευχάριστη για όλους και σίγουρα μένει αξέχαστη, γιατί έγινε κάτι διαφορετικό στο μάθημα.

ΜΥΡΤΩ ΜΠΟΛΟΦΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου