Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ

ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΑ ΑΣΤΡΑ

Ένα μικρό παιδί, ο Μέλιος, ο οποίος λατρεύει τα βιβλία θέλει περιπαθώς να μάθει γράμματα. Το αφεντικό όμως, για το οποίο δουλεύει θέλει να είναι συγκεντρωμένος στην εργασία του.
Ο Μέλιος, αφού δεν μπορεί να πάει στο σχολείο, καταφέρνει να μάθει γράμματα με άλλο τρόπο. Ο δάσκαλος, μαθαίνει για την αγάπη του προς τα βιβλία, για αυτό και του δίνει κάποια να διαβάσει. Όταν τα τελειώνει όλα, πηγαίνει στην πόλη, στο γυμνάσιο.

Αρχικά καταφέρνει να κερδίσει την εντύπωση του Καθηγητή που το εξετάζει, όταν έρχεται ο Γυμνασιάρχης και μαθαίνει ότι το παιδί δεν έχει πάει στο σχολείο, αρνείται να τον δεχθεί. Τις επόμενες μέρες, αλλάζει γνώμη και του επιτρέπει να φοιτήσει στο γυμνάσιο.
Ο Μέλιος, αρχικά είναι ντροπαλός, αλλά αργότερα καταφέρνει να τους ξεπεράσει όλους σε επίδοση. Περνά πολλές δυσκολίες, αλλά βρίσκει ανθρώπους  που τον δέχονται και τον αγαπούν κι άλλους που τον μισούν και του στέκονται εμπόδιο. και μέσα σε όλες τις δυσκολίες χτυπάει και ο και ο πλατωνικός έρωτας με την Αγράμπελη.
Υπέροχο βιβλίο, αν και περιέχει πολλούς ιδιωματισμούς, γίνεται κατανοητό εύκολα. Περνάει ένα μήνυμα που πρέπει να το εφαρμόσουμε και στη δική μας ζωή. Όταν κάποιος δεν έχει καθόλου βοήθεια και είναι αναγκασμένος από τη μοίρα να μην έχει ισα δικαιώματα  τότε με πολλή προσπάθεια, πάθος για τη μάθηση, πείσμα κι επιομονή, μπορεί να κάνει τους υψηλότερους στόχους του πραγματικότητα.
[Εκδότης ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, σελίδες 535, έτος πρόσφατης έκδοσης 2008]
ΤΣΑΠΑΤΣΗ ΜΑΡΙΛΙΑ

ΣΣ. Η παρουσίαση αυτή έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου