Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Εκφοβισμός

ΜΥΘΟΙ και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τα περιστατικά του εκφοβισμού – ιδιαίτερα στο σχολικό περιβάλλον - παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο επιστημονικό αλλά και δημοσιογραφικό ενδιαφέρον περίπου τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Οι έρευνες είναι πολλές όπως και οι προσεγγίσεις, ωστόσο πολλές φορές δημιουργήθηκαν κάποιοι μύθοι γύρω από το φαινόμενο.

Μύθος: «Εκφοβισμός;;; Υπερβολές των επιστημόνων. Τα παιδιά πάντα τσακώνονταν στο σχολείο. Δεν έπαθαν πότε τίποτα»
 
Πραγματικότητα: Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης εκφοβισμού ή τσακωμού. Δυο παιδιά μπορεί να τσακωθούν αλλά την επόμενη μέρα να κάνουν παρέα. Αντίθετα στα παιδιά που εμπλέκονται σε περιστατικά εκφοβισμού υπάρχει η έννοια της ανισορροπίας δύναμης και υπάρχει επανάληψη και σταθερότητα στο χρόνο. Τα τελευταία χρόνια πλήθος ερευνών καταδεικνύουν τις συναισθηματικές δυσκολίες και τις δυσκολίες συμπεριφοράς που μπορεί να εμφανίσει ως ενήλικας λόγω του εκφοβισμού που βίωναν ως παιδιά.
 
Μύθος: «Ποιος εκφοβισμός;;; πλάκα κάνουμε....»
 
Πραγματικότητα: Η πλάκα συμβαίνει μεταξύ φίλων και δεν περιλαμβάνει το σωματικό ή συναισθηματικό πόνο. Αντίθετα ο εκφοβισμός εμπλέκει παιδιά που δεν είναι φίλοι και προκαλεί συναισθήματα όπως πόνο, φόβο, θυμό ή ντροπή. Άρα σίγουρα δεν είναι αστείο
Μύθος: «Δεν είναι εκφοβισμός, απλά δεν τον συμπαθώ»
Πραγματικότητα: Ένα παιδί έχει κάθε δικαίωμα να μην συμπαθεί ένα παιδί και να μην το κάνει παρέα. Δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα να το απειλεί, εκβιάζει ή εκφοβίζει.
 
Μύθος: «Ο εκφοβισμός είναι ένα πρόβλημα των σχολείων»
 
Πραγματικότητα: Η μετάφραση του όρου bullying ως σχολικός εκφοβισμός είναι μάλλον ατυχής καθώς πιο συχνά παρατηρούνται περιστατικά εκφοβισμού έξω από το σχολείο.
 
Μύθος: «Η λύση είναι στο χέρι σου. Κάνε κάτι, βρίστους ή χτύπησε τους. Μπορείς»
 
Πραγματικότητα: Στην πραγματικότητα αυτό ποτέ δεν αποτελεί λύση. Σε τέτοιες συμπεριφορές ποτέ δεν είναι η απάντηση η εμφάνιση της ίδιας συμπεριφοράς. Η επίθεση θα φέρει επίθεση και δεν θα έχει αποτέλεσμα. Είναι διαφορετικό να πεις σε κάποιον με σιγουριά να σταματήσει και είναι άλλο να επιτεθείς ή να μιλήσεις άσχημα σε κάποιον. Ας μην παραβλέπεται και το γεγονός ότι τα παιδιά που εκφοβίζονται έχουν επιλεγεί ακριβώς για το λόγο ότι δεν μπορούν να αντιδράσουν. Οπότε τέτοιες προτροπές πιθανά έχουν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ο γονιός αναζητά.
 
Μύθος: «Εάν το πω σε κάποιον ενήλικα τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα»
 
Πραγματικότητα: Η άμεση, διακριτική και με σωστό τρόπο παρέμβαση ενός ενήλικα κρίνεται πάντα ως βοηθητική. Μην ξεχνάμε ότι βασική διάσταση του εκφοβισμού είναι η ανισσοροπία δύναμης. Με την παρέμβαση ενός ενήλικα αποδυναμώνεται αυτή η διάσταση. Εξάλλου μια τέτοια κατάσταση δεν αποτελεί μυστικό. Δεν υπάρχει κανένα μυστικό που να με κάνει να ντρέπομαι να φοβάμαι και να μην μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια.

Η πραγματικότητα που βιώνει κάθε παιδί είναι μοναδική.

ΠΗΓΗ: ΧΑΜΟΓΕΛΟ του ΠΑΙΔΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου