Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

MARIA-AUGUSTA VON TRAPP

Η ΜΕΛΩΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ 

Μια νεαρή δόκιμη μοναχή,  η Αυγούστα Μαρία, αποσύρεται από το μοναστήρι της Αγίας Ερέντιρας στο οποίο φιλοδοξούσε να γίνει κανονική μοναχή, για να εγκατασταθεί στο σπίτι του εύπορου πλοιάρχου Γκέοργκ Φον Τραπ, με σκοπό να αναλάβει τα καθήκοντα δασκάλας των επτά παιδιών του.
Μετά τον θάνατο της γυναίκας του, ο αυταρχικός αυτός πατέρας έχει θέσει αυστηρούς κανόνες και δεν υπάρχουν περιθώρια για μουσική και χορό. Η υποδοχή της νεαρής Μαρίας στην οικία Φον Τραπ είναι εχθρική, και τα παιδιά δεν φαίνονται ικανοποιημένα με την καινούργια κουβερνάντα τους.
Στη συνέχεια, όμως, με την πίστη της στο Θεό, με την ζωντάνια της, την αγάπη της για τη μουσική καταφέρνει να κερδίσει τη συμπάθεια των παιδιών και του ίδιου του βαρώνου. Η ζωή του πλοιάρχου κοντά στη Μαρία αποκτά ενδιαφέρον και διαπιστώνει ότι είναι ερωτευμένος μαζί της και την παντρεύεται. Μαζί αντιμετωπίζουν τις ευχάριστες και τις άσχημες στιγμές, τις χαρές και τις λύπες. Κάποια στιγμή χάνουν όλα τα πλούτη, αλλά δεν το βάζουν κάτω. 
Το 1935 η οικογένεια Τραπ εγκαταλείπει την ναζιστικοκρατούμενη Αυστρία και πηγαίνουν στις ΗΠΑ από όπου θα συνεχίσουν τις επαγγελματικές περιοδίες και θα συνεχίσουν τη ζωή τους.
Το βιβλίο αυτό αρέσει διότι έχει ζωντάνια. Έχει αρκετή περιπέτεια και σε κάποια σημεία είναι πολύ εντονη. Το ηθικό δίδαγμα αυτού του βιβλίου είναι πως αν μένουμε πιστοί στο θέλημα του Θεού και στην αγάπη για τη ζωή και τους ανθρώπους, γινόμαστε αμερόληπτοι.
[Εκδότες: ΑΤΡΑΠΟΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΓΚΥΡΑ,  μεταφρασμένο από τα Αγγλικά]

Πετράκη Χριστίνα

ΣΣ. Η παρουσίαση αυτή έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου