Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΑΛΩ ΕΚΤΟΡΑ

ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Η ηρωίδα του βιβλίου είναι η Περίνα. Ένα κορίτσι που έχασε σε μικρή ηλικία τους γονείς της και παλεύει μόνη της για τη ζωή της. Ταξιδεύει όλη την Ευρώπη με προορισμό το Μαρωκούρ της Γαλλίας, με σκοπό να βρει συγγενείς του πατέρα της.
Το οικογενειακό παρελθόν ήταν πικρό, ο παππούς είχε αποκληρώσει τον πατέρα της επειδή είχε παντρευτεί μια γυναίκα που δεν ενέκρινε.
Στο δρόμο συναντάει πολλές δυσκολίες, με κυριώτερη τη φτώχεια. Όταν φτάνει στον προορισμό της, βλέπουμε την Περίνα να παλεύει με όλες της τις δυνάμεις. Αρχικά βρίσκει εργασία στο εργοστάσιο του παππού της χωρίς να ξέρει ότι είναι αυτός και χωρίς να αποκαλύψει σε κανέναν το πραγματικό της όνομα. Μένει μόνη της σε μια καλύβα και επειδή δεν υπαρκούν τα  χρήματα, φτιάχνει μόνη της ότι έχει ανάγκη.
Σύντομα στο εργοστάσιο υπήρχε ανάγκη μεταφραστή, η Περίνα πλησιάζει τον παππού της και εργάζεται δίπλα του. Γρήγορα δημιουργείται μεταξύ τους μια σχέση εμπιστοσύνης. Περνάνε πολλή ώρα μαζί  κουβεντιάζοντας για τη ζωή τους. 
Σε μια συζήτηση ο παππούς της τής αποκαλύπτει ότι έχει ματανιώσει για τον τρόπο που φέρθηκε στο γιό του και ψάχνει να τον βρει. Τα νέα από τους ανθρώπους που είχε βάλει να τον ψάξουν έρχονται το ένα μετά το άλλο. Ο κύριος Βυλφράν καταρρέει όταν μαθαίνει ότι δεν πρόλαβε να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον γιό του.
Η Περίνα μέσα στον πόνο του τον δίδαξε ότι πρέπει να είναι καλός  με τους ανθρώπους για να δεχθεί αγάπη. Ο σκληρός κύριος Βυλφράν αλλάζει και γίνεται καλός. Ξεκινάει να προσφέρει στον κόσμο.
Η Περίνα στο τέλος του αποκαλύπτει την ταυτότητά της και δημιουργεί μια ευτυχισμένη οικογένεια.
Δεν είναι μόνον η πλοκή του έργου που έχει ενδιαφέρον, είναι και το μήνυμα ζωής που προβάλλει. Στις δυσκολίες πρέπει να αγωνιζόμαστε, να μην το βάζουμε ποτέ κάτω και πάντα να διεκδικούμε  να κερδίσουμε ό,τι μας αξίζει. Πρέπεί μέσα από τις δυσκολίες να μην χάνουμε τον εαυτό μας, όπως η ηρωίδα που ποτέ δεν κράτησε κακία σε κανέναν. 
[Εκδότες: ΑΣΤΗΡ, ΜΙΝΩΑΣ, ΠΑΤΑΚΗΣ, ΑΓΚΥΡΑ, ΕΣΤΙΑ, μεταφρασμένο από τα Γαλλικά]
ΣΤΡΑΤΗΓΕΛΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ


ΣΣ. Η παρουσίαση αυτή έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου