Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

ΑΙΓΑΙΟΝ

 Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΕΝΟΣ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ
 
 Μια έκθεση για την πιο όμορφη θάλασσα, τη δημιουργία των νησιών και των γεωλογικών θησαυρών της από τα βάθη του γεωιστορικού χρόνου ως το σήμερα, το Αιγαίο μας, επισκέφθηκαν στο Ευγενίδειο Ίδρυμα οι μαθητές της Α΄Γυμνασίου την Παρασκευή 10 και τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου!
Μέσα από σημαντικά εκθέματα, όπως τμήματα απολιθωμένων δέντρων από το απολιθωμένο δάσος της Μυτιλήνης, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αναπαραστάσεις και οπτικοακουστικές διαδραστικές παρουσιάσεις, εμφανίζονται οι διεργασίες και τα αποτελέσματα των χερσαίων και θαλάσσιων δυνάμεων που διαμόρφωσαν τόσο το ιστορικό αρχιπέλαγος, στο πέρασμα εκατομμυρίων χρόνων, όσο και την εξέλιξη της ζωής στην περιοχή.
 Τί μάθαμε;
Το Αιγαίο μας λοιπόν είναι «απομεινάρι» ενός ωκεανού μεταξύ της Αφρικής και της Ευρώπης. Γιαυτό και τα βουνά μας είναι γεμάτα από πετρώματα που δημιουργήθηκαν κάτω από την θάλασσα με απολιθώματα (πετρωμένους σκελετούς – κελύφη) από θαλάσσιους οργανισμούς όπως οι Αμμωνίτες.
Τα βουνά μας δημιουργήθηκαν επειδή η  Μεσόγειος και η Αφρική βυθίζονται από κάτω μας και μας «σπρώχνουν» προς τα επάνω.
Τα νησιά μας είναι κορυφές βουνών μιας ξηράς, της Αιγηίδας, που καταποντίστηκε από την πίεση αυτή.
Τα ηφαίστειά μας κάποτε ήταν βόρεια στην Μυτιλήνη, στην Ροδόπη... και τώρα σιγά σιγά μετατοπίζονται προς νότο στην Νίσυρο, στη Θήρα (Σαντορίνη), στην Κω...
Το κλίμα μας, όταν δεν ήμασταν υποθαλάσσιοι... ήταν τροπικό με τεράστιες αρχαίες τίγρεις, όπως το μεγάλοντον,  ελέφαντες... ιππάρια (αρχαία αλογάκια), γαζέλες και σεκόγιες  (τα ψηλότερα δέντρα στον κόσμο σήμερα).
Τον πολύτιμο ορυκτό μας πλούτο.
Κοινή επιθυμία και μια προβολή στο Πλανητάριο... μας είπαν ότι κάτι θα γίνει την επόμενη φορά!...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου