Τρίτη 14 Απριλίου 2015

ΣΤΑ ΣΟΥΡΜΕΝΑ

ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ

Η Ένωση Ποντίων Σουρμένων συνεχίζει τις θεσμοθετημένες εκδηλώσεις της που διεξάγονται την εβδομάδα του Πάσχα, με κορύφωση την Κυριακή του Θωμά με το ταφικό έθιμο και το ποντιακό γλέντι. Εκδηλώσεις που στηρίζονται στις παραδόσεις των αλησμόνητων Σουρμένων του Πόντου και συνεχίζονται στα νέα Σούρμενα του Ελληνικού απαλλαγμένα από την φολκλόρ θεώρηση των ηθών και των εθίμων.
Η διάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα ο ποντιακός πληθυσμός του Ελληνικού να διατηρεί τη συνεκτικότητά του στο αφομοιωτικό αστικό περιβάλλον της συγχρονης εποχής.
Ειδικότερα φέτος το πενθήμερο των εκδηλώσεων που θα διεξαχθούν από 15 έως 19 Απριλίου περιλαμβάνουν και νέα δρώμενα, όπως:
  • Την διάλεξη του Μιχάλη Χαραλαμπίδη με θέμα: "Ποντιακός ανθρωπισμός και εβραίοι" (Τετάρτη 15 Απριλίου).
  • Αιμοδοσία (Κυριακή 19 Απριλίου).
  • Ποδοσφαιρικό συναπάντεμα ομάδων παλαιμάχων ποδοσφαιριστών Μικρασιατικής και ποντιακής καταγωγής (Πανιώνιος, Απόλλων Καλαμαριάς, Σούρμενα, Σύλλογος παλαιμάχων ποδοσφαιριστών Νέας Ιωνίας, Φωστήρας και  Παλαλιακός.
Συνιστούμε να κατηφορήσετε στο Ελληνικό αλλά να μην σταθείτε μόνον στην υπαίθρια αγορά που θα λειτουργεί στην Ιασωνίδου το Σαββατοκύριακο. Το πρόγραμμα, σε μορφή pdf, που βρίσκεται ΕΔΩ διευκολύνει να ρυθμίσετε το χρόνο σας για να γνωρίσετε τον ποντιακό πολιτισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου