Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ



Εκδρομή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ορυκτολογικό και Παλαιοντολογικό μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών επισκέφτηκε η πρώτη τάξη του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας. Ήταν πραγματικά μια υπεροχή εμπειρία με πάρα πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα για να δει κανείς, η οποία συνδύασε την ψυχαγωγία  με τη μάθηση.

Από την πρώτη στιγμή που πάτησαν στις αίθουσες του μουσείου οι μαθητές, τα μάτια τους γέμισαν με ενθουσιασμό και ενδιαφέρον. Ένας χώρος γεμάτος εκθέματα, πολύτιμους λίθους και απολιθώματα κάθε είδους ζωής. Ένα εκθαμβωτικό θέαμα που προσελκύει κόσμο από όλη την Ελλάδα και  το εξωτερικό για να το θαυμάσουν.
  Στο ορυκτολογικό  μάθανε την ιστορία πετρωμάτων. Συνάντησαν κάθε λογής ορυκτά, μετεωρίτες,  πολύτιμους λίθους. Υπήρχαν κρύσταλλοι και διαμάντια, πετρώματα από ηφαίστεια και πετρωμένη λάβα. Υπήρχαν πετρώματα με όλα τα χρώματα που μπορεί να φανταστεί κανείς. Το πιο συναρπαστικό σημείο στο μουσείο αυτό ήταν η αίθουσα με τα πετρώματα που φωσφόριζαν στο σκοτάδι.
Υπήρχαν στο παλαιοντολογικό, αληθινά απολιθώματα αλλά και αντίγραφα τους. Παρατήρησαν στοιχεία από τις πρώτες μορφές ζωής που υπήρχαν στην γη σε φυτά και ζώα. Είδαν σε απολιθώματα τμήματα (όπως κεφάλια, οδοντοστοιχίες, σκελετοί) από διάφορα ζώα που δεν υπάρχουν πια, αλλά και πατημασιές δεινοσαύρων.  Υπήρχε αναπαράσταση ενός νάνου ελέφαντα, ενώ εντυπωσιακή ήταν και η αναπαράσταση μιας τεράστιας χελώνας.
Στο παλαιοντολογικό τα παιδιά κλήθηκαν να αναγνωρίσουν διάφορα κόκκαλα που έβρισκαν κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής ανασκαφής που έγινε, αφού  πρώτα οι υπεύθυνοι του μουσείου  είχαν εξηγήσει τι ήταν αυτά που θα βρίσκανε.
Το θέαμα ήταν εξαιρετικό και πραγματικά πρέπει κάποιος να πάει να επισκεφθεί τα δύο αυτά μουσεία για να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα, μια και κάθε περιγραφή αδικεί την πραγματικότητα.
Μαρίζα Κουρνιώτη, Ερρίκος Φίλιας , Αλέξανδρος Στεργίου

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου