Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Α' ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ



 "Η ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ"

Πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, πρόσφατα, η βράβευση των μαθητών που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο και Παγκύπριο Λογοτεχνικό διαγωνισμό ποίησης και διηγήματος της Ένωσης   Ελλήνων  Λογοτεχνών.
Στους βραβευθέντες ήταν και η μαθήτρια του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, Δέσποινα Κουσίδη η οποία  έλαβε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Διηγήματος Γυμνασίου, για το διήγημά της με τίτλο "H  απόδραση των άστρων".   Βραβεία έλαβαν επίσης  η  φιλόλογος του σχολείου  Αικατερίνη Αθανασίου ως  υπεύθυνη καθηγήτρια αλλά και το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας!
 To διήγημα γράφτηκε στο τέλος της περσινής χρονιάς, όταν στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας η καθηγήτρια του μαθήματος Αικατερίνη Αθανασίου  προέτρεψε τους μαθητές της να γράψουν προαιρετικά ένα διήγημα με ελεύθερο θέμα. Έτσι φέτος όταν προκηρύχτηκε  ο  συγκεκριμένος διαγωνισμός  πρότεινε στη Δέσποινα να λάβει μέρος με το διήγημά της.
Το βραβευθέν διήγημα περιγράφει τις απάνθρωπες συνθήκες που βιώνει μία παρέα παιδιών που εργάζονται εσώκλειστα  σε ένα εργοστάσιο παραγωγής χαλιών, τις κακουχίες που περνούν,  τη δυνατή σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ τους, το σχέδιο τους και τελικά την απόδρασή τους προς την ελευθερία.
Επειδή η συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτούσε συγκεκριμένο μέγεθος (4 σελίδες)  η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισε η  μαθήτρια  ήταν  το να περικόψει μεγάλα κομμάτια του αρχικού κειμένου χωρίς να αλλοιώσει το νόημα και τα συναισθήματα του αρχικού κειμένου.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι του λογοτεχνικού κόσμου, του Υπουργείου Παιδείας και της Ένωσης Συντακτών καθώς και οι καθηγήτριες του  σχολείου μας Αικατερίνη Αθανασίου και  Αικατερίνη Δοκοπόυλου.

1 σχόλιο: