Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

ΕΚΤΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Τα σχολεία μόλις έκλεισαν και τα παιδιά καλούνται να μείνουν στο σπίτι. Οι καθημερινές ισορροπίες της οικογένειας αλλάζουν. Πολύς ελεύθερος χρόνος και αρκετοί γονείς διερωτώνται: «τι μπορώ να κάνω τώρα με τα παιδιά μου;».
Τα παιδιά όπως και οι ενήλικες έχουν ανάγκη από χαλάρωση και διασκέδαση. Οι τόσο γρήγοροι και απαιτητικοί ρυθμοί της σύγχρονης εποχής  κάνουν τα παιδιά να αναζητάνε  ανάπαυλα από το καθημερινό τους πρόγραμμα και τη ρουτίνα.
Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κάθε παιδί περιμένει με ανυπομονησία τις διακοπές του Πάσχα. Τα παιδιά περιμένουν να κάνουν μαζί με τους γονείς τους τα διάφορα εθιμοτυπικά στοιχεία που έχει υιοθετήσει η κάθε οικογένεια και θέλουν όσο μπορούν να συμμετάσχουν σε όλα.
Είναι σημαντικό να μπορούμε να προσφέρουμε τέτοιες στιγμές χαράς στα παιδιά μας, οι οποίες αργότερα θα γίνουν αναμνήσεις μιας ολόκληρης ζωής. Παρά τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν οι γονείς, η αθωότητα των παιδιών έχει ανάγκη από ελπίδα, από γέλιο, από αγάπη και ασφάλεια. Και από πολύ παιχνίδι.... Το παιχνίδι δεν ταυτίζεται απαραίτητα με τα υλικά παιχνίδια αλλά  μπορεί να αφορά σε μια δραστηριότητα που θα κάνει το παιδί μαζί με το γονιό του, σε μια εκδρομή που θα πάνε μαζί, σε κάτι χειροποίητο που θα φτιάξουν μαζί, σε ένα γλυκό που θα ετοιμάσουν.
Υπάρχουν πολλές τέτοιες ευκαιρίες όπου μπορούμε να μετατρέψουμε κάτι απλό, καθημερινό σε κάτι «σπουδαίο» για τα παιδιά. Είναι ακριβώς εκείνες οι στιγμές όπου το παιδί έχει την ευκαιρία να θαυμάσει το γονιό του, να τον μυθοποιήσει, κάτι που άλλωστε έχει πολύ ανάγκη. Το «μαζί» για τα παιδιά είναι πολύ πιο ουσιαστικό από ένα παιχνίδι που θα το παίξουν μόνα τους ή μια δραστηριότητα που θα κάνουν μόνα τους. Το «μαζί» με τους γονείς ενισχύει τους ενδοοικογενειακούς δεσμούς, «γεμίζει» το παιδί με αίσθημα ασφάλειας και αυτοπεποίθησης. Το παιδί νιώθει ότι εισπράττει την προσοχή που έχει τόσο ανάγκη και ικανοποιείται περισσότερο το αίσθημα του «ανήκειν» κάπου γιατί το βιώνει εμπειρικά μέσα από τις συνήθειες, τις παραδόσεις και τις κοινές στιγμές που μοιράζεται με την οικογένεια.  
Στις διακοπές τα παιδιά ενδείκνυται να κάνουν πράγματα διαφορετικά από ότι στη συνήθη καθημερινότητά τους. Να αισθανθούν τη διαφορά ανάμεσα στη σχολική πραγματικότητα και την έννοια των διακοπών. Είναι ευκαιρία όμως και για τους μεγάλους  να προχωρήσουν σε ολιγοήμερη  άλλα ουσιαστική παύση από τη ρουτίνα που τους κατατρέχει στην καθημερινότητα -τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Και μην ξεχνάμε ότι η σκέψη χρειάζεται εξίσου ξεκούραση με το σώμα. Ας φροντίσουμε να το κάνουμε αυτό προκειμένου να μπορέσουμε να είμαστε με τα παιδιά μας οι γονείς των γιορτών που θα ήθελαν να θυμούνται όταν γίνουν πια ενήλικες!
ΠΗΓΗ: ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου