Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Οι Πιτσιρίκοι

«Η δική μας παράσταση»

Οι μαθητές των τμημάτων Α1 και Α4, του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, στο μάθημα της Λογοτεχνίας της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη έκαναν ένα θεατρικό με θέμα του, το κείμενο «Οι πιτσιρίκοι». 

Πρόκειται για ένα αυτοτελές τμήμα από το μεγάλο σπονδυλωτό αφήγημα του Δημήτρη Ψαθά, το οποίο αναφέρεται στην Εθνική Αντίσταση και ιδιαίτερα στον αγώνα των παιδιών και τη δράση τους  απέναντι στο Γερμανό κατακτητή. Είναι ένα κείμενο με πηγαίο χιούμορ και πικρή ειρωνεία για τους Γερμανούς.
Από την ανάγνωση του κειμένου από την καθηγήτρια τα παιδιά κατάλαβαν ότι ήταν ενδιαφέρον. Και πράγματι την τελευταία  διδακτική ώρα για το κείμενο αυτό το μάθημα έγινε με διαφορετικό τρόπο. 
Στο θεατρικό κύριοι ρόλοι ήταν ο Γερμανός όπου έκανε την καθημερινή περιπολία του και ο πιτσιρίκος που σκοπός του ήταν να κάνει αντιπερισπασμό. Να τον απασχολεί μέχρι να γίνει το σαμποτάζ στο γερμανικό φορτηγό από τους άλλους πιτσιρίκους που τους υποδύθηκαν οι υπόλοιποι μαθητές. 
Η τάξη μετατράπηκε σε θεατρική σκηνή, η έδρα έγινε η βάση για το λιτό σκηνικό,  ένα ζωγραφιστό ομοίωμα φορτηγού και διάφορα κουτιά παρίσταναν τα χρήσιμα υλικά, όπως φαγητό, καύσιμα, λάστιχα των φορτηγών κ.α. που έκλεβαν οι πιτσιρίκοι.
Κατά την διάρκεια του θεατρικού τα παιδιά πέρασαν ευχάριστα κάνοντας κάτι διαφορετικό όπου τους ήταν πρωτόγνωρο. Το χάρηκαν που γίνανε και ηθοποιοί και συγχρόνως θεατές στην δική τους παράσταση!

ΓΩΓΩ ΑΦΣΑΡΟΓΛΟΥ,  ΜΑΡΙΑ-ΕΥΘΥΜΙΑ ΣΠΑΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου