Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ (7)

Data transfer, Database, Denial of service, Dial up, Dialer, DiVx codec

Το Αλφαβητάριο του διαδικτύου (Ζ' μέρος) είναι ένα λεξικό το οποίο εξηγεί τους όρους που χρησιμοποιούνται στο διαδίκτυο. Πρόκειται για περιγραφή διαδικτυακών διαδικασιών που παράλληλα επεκτείνουν την κατανόησή τους. Είναι ταξινομημένες με το λατινικό αλφάβητο δίνοντας την αγγλική ορολογία που έχει επικρατήσει και στην συνέχεια τον Ελληνικό όρο που αντιστοιχεί.


Data transfer - Μεταφορά δεδομένων

Ο όρος αφορά στον τρόπο με τον οποίο οι πληροφορίες θα μεταφερθούν από έναν υπολογιστή σε κάποιον άλλο ή από ένα μέρος του υπολογιστή σε κάποιο άλλο.

Data transfer rate

Πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία γίνεται η μεταφορά των δεδομένων και που, συνήθως, εκφράζεται σε bits ανά δευτερόλεπτο (bps = bits per second).

Database - Βάση δεδομένων

Πρόκειται για μια συλλογή από πολλές πληροφορίες οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με ειδικούς συσχετισμούς και οργανώνονται στον υπολογιστή με ειδικό τρόπο, ο οποίος διευκολύνει την εύκολη αναζήτηση και λήψη τους. Έτσι π.χ., όταν ψάχνουμε κάποιο εστιατόριο μέσα από ένα ευρετήριο στο Διαδίκτυο ή όταν ελέγχουμε τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε με μια αεροπορική εταιρεία σε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, η αναζήτηση και λήψη των πληροφοριών γίνεται στην ειδικά σχεδιασμένη για τον εκάστοτε σκοπό βάση δεδομένων.

Denial of service

Επίθεση που πραγματοποιείται μέσω Διαδικτύου. Οι επιτιθέμενοι δημιουργούν τεχνητή κίνηση σε κάποιον ιστοχώρο μέσω της μαζικής αποστολής δεδομένων, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η ομαλή λειτουργία της ιστοσελίδας - στόχου.

Dial up

Dial up είναι ένα είδος σύνδεσης στο Διαδίκτυο με το οποίο ο χρήστης μέσω ενός modem που είναι συνδεδεμένο με την τηλεφωνική του γραμμή πραγματοποιεί κλήση προς τον κόμβο του παρόχου του, για να αποκτήσει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Η πιο συνηθισμένη ταχύτητα των dial-up συνδέσεων είναι τα 56 Kbits/sec. Οι συνδέσεις αυτές έχουν αρχίσει παγκοσμίως να παραγκωνίζονται από τις πολύ πιο γρήγορες συνδέσεις ADSL.

Dialer

Οι dialers είναι προγράμματα που ενεργοποιούνται αυτόματα κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε κάποιες ιστοσελίδες (συνήθως ερωτικού ενδιαφέροντος). Στην περίπτωση των dial up συνδέσεων, τα προγράμματα αυτά, διακόπτουν τη σύνδεση με τον πάροχό μας και εκτρέπουν την κλήση προς γραμμές εξωτερικού με διεθνείς χρεώσεις. Έτσι κάθε φορά που συνδεόμαστε στο Διαδίκτυο πραγματοποιούμε, αντί κλήση προς τον τοπικό μας πάροχο, κλήση προς αριθμούς πολύ υψηλών χρεώσεων, κάτι που πολύ συχνά αντιλαμβανόμαστε μόνο όταν λάβουμε τον τηλεφωνικό μας λογαριασμό στον οποίο εμφανίζονται οι υπέρογκες χρεώσεις. Οι χρήστες των συνδέσεων dial up μπορούν να προστατευθούν, ζητώντας από τον τηλεπικοινωνιακό τους πάροχο να ενεργοποιήσει τη φραγή διεθνών κλήσεων με ειδικό κωδικό, έτσι ώστε ο dialer να μην μπορεί να πραγματοποιήσει κλήσεις προς τηλέφωνα του εξωτερικού.  Τέτοιου είδους προβλήματα δεν μπορούν να δημιουργηθούν σε συνδέσεις ADSL όπου η σύνδεση με το Διαδίκτυο δεν πραγματοποιείται μέσω τηλεφωνικής κλήσης.

DiVx codec

Το DiVx είναι ένα codec το οποίο επιτρέπει τη συμπίεση αρχείων βίντεο πολύ μεγάλης διάρκειας σε αρχεία μικρού μεγέθους χωρίς, ωστόσο, να επιφέρει μεγάλες απώλειες στην ποιότητα της εικόνας. Το μικρό μέγεθος των αρχείων αυτών επιτρέπει τη γρήγορη μετάδοσή τους μέσω του Διαδικτύου, κάνοντάς τα εξαιρετικά δημοφιλή στους χρήστες του.

Συνεχίζεται... 

ΠΗΓΗ: saferinternet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου