Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Οδηγός επιβίωσης για το ποδήλατο την πόλη (2)

 Σωστή τοποθέτηση στο δρόμο

Όταν ποδηλατείτε στον δρόμο, σε γενικές γραμμές πρέπει να κινείστε στην δεξιά μεριά του, ωστόσο αυτή δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή ούτε η πλέον ασφαλής. 
 
Κατ΄αρχήν, στη δεξιά μεριά των δρόμων υπάρχουν συνήθως οι σχάρες των υπονόμων και τα λούκια των όμβριων υδάτων, που στις μεγάλες ταχύτητες μπορεί να αποδειχθούν πολύ επικίνδυνα.
Επιπλέον, στη δεξιά λωρίδα κινούνται τα βαρύτερα οχήματα – λεωφορεία και φορτηγά, οπότε τις περισσότερες φορές η άσφαλτος είναι ταλαιπωρημένη, με λακκούβες και κακοτεχνίες (στην Ελλάδα ζούμε άλλωστε).
Συχνά πρέπει να αποφύγετε σκουπίδια, φύλλα ή γυαλιά που βρίσκονται συγκεντρωμένα σε σωρούς δίπλα στα πεζοδρόμια.
Τέλος,  στη δεξιά μεριά βρίσκονται συνήθως και τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, που αποτελούν μεγάλο κίνδυνο λόγω ξαφνικού ανοίγματος πόρτας. 
«Δεξιά στην λωρίδα» δεν σημαίνει ότι πρέπει να κινείστε κολλητά με το πεζοδρόμιο.  Κατά την πορεία σε ελεύθερο δρόμο,  κρατήστε το 1/3 της λωρίδας δικό σας, αφήνοντας ένα  κενό τουλάχιστον μισό μέτρο – όσο περίπου το τιμόνι σας – μεταξύ πεζοδρομίου και ρόδας σας. Αυτό θα σας επιτρέψει να αποφύγετε τα περισσότερα εμπόδια, ενώ σας αφήνει χώρο να κινηθείτε ακόμα δεξιότερα αν προκύψει ανάγκη.
Εάν υπάρχουν παρκαρισμένα ή σταματημένα αυτοκίνητα δεξιά, πρέπει η απόσταση σας από την άκρη να μεγαλώσει λίγο – να μετακινηθείτε σχεδόν στη μέση της λωρίδας για να αποφύγετε το άνοιγμα κάποιας πόρτας (επιμένω πολύ σε αυτό, αλλά πιστέψτε με,  δεν χρειάζεται να φάτε μία πόρτα στην μούρη για να καταλάβετε, το κάναμε εμείς για εσάς).
Εάν ο δρόμος είναι στενός με μία λωρίδα, μην τον μοιράζεστε, πάρτε το κέντρο του και κρατήστε το. Κρατώντας – με σεμνότητα – το δεξί μέρος της λωρίδας σας, δίνετε το δικαίωμα στα αυτοκίνητα να θεωρήσουν ότι χωράνε να «μοιραστούν» την λωρίδα μαζί σας – στην ουσία να σας στριμώξουν και να περάσουν κολλητά δίπλα σας, συχνά ρίχνοντας σας στο πεζοδρόμιο ή στα παρκαρισμένα. 
Επιπλέον, οι οδηγοί ασυναίσθητα δεν κρατάνε απόσταση, οδηγούν πολύ κοντά από πίσω σας  για να βρουν την ευκαιρία να μπουν από δίπλα. Φυσικά αν σε κάποιο σημείο ο δρόμος φαρδαίνει ώστε να είστε ασφαλείς, πηγαίνετε εμφανώς δεξιά ώστε να αντιληφθούν οι οδηγοί ότι τους παραχωρείτε το δικαίωμα προσπέρασης και να αποσυμφορηθεί η κυκλοφορία πίσω σας.
Μην περνάτε ποτέ από δεξιά τα σταματημένα οχήματα και ειδικά τα μεγάλα, βαν, λεωφορεία και φορτηγά. Είναι παράνομο και τρομερά επικίνδυνο διότι υπάρχουν μεγάλα «τυφλά» σημεία στους καθρέφτες, όπου οι οδηγοί δεν μπορούν να σας δουν.  Μπορεί να ανοίξουν  την  πόρτα για να κατέβει κάποιος, μπορεί να στρίψουν δεξιά ή απλώς  να μετατοπιστούν λίγο δεξιά και αυτό να σας ρίξει στο πεζοδρόμιο. 
Όταν σταματάτε σε φανάρι, μην κολλάτε στο μπροστινό αυτοκίνητο, αφήστε ένα μέτρο από τα ΙΧ και ενάμιση από τα μεγαλύτερα οχήματα. Όταν είστε πολύ κοντά, δεν φαίνεστε από τους καθρέπτες τους και τα πίσω παράθυρα, ειδικά αν το όχημα μπροστά έχει λίγο ύψος. Δεν φαντάζεστε πόσοι αφήνουν το όχημα να κυλήσει λίγο πίσω πριν ξεκινήσουν, πόσοι ξεκινάνε και κοκαλώνουν αμέσως  και  πόσοι μπορεί να κάνουν μία ξαφνική όπισθεν. 
Κινούμενοι σε δευτερεύοντες δρόμους, όταν πλησιάζετε κάθετους δρόμους που έρχονται από δεξιά σας να ανοίγεστε στη μέση της λωρίδας. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνετε τα ερχόμενα από τον κάθετο δρόμο αυτοκίνητα να σας δουν, αλλά προστατεύεστε και από  αυτά που για να δουν «βγαίνουν» τα μισά στον δρόμο σας. Τέλος εμποδίζετε τα αυτοκίνητα πίσω σας να επιδιώξουν  προσπέραση την ώρα που έρχονται αυτοκίνητα κάθετα προς εσάς.
Να ξέρετε που πάτε, να έχετε προεπιλέξει κάποια διαδρομή έτσι ώστε να μην ψάχνεστε στον δρόμο. Αν ξέρετε την διαδρομή, μπορείτε  να ειδοποιείτε εγκαίρως τους υπόλοιπους για τις κινήσεις σας, μπορείτε να «τοποθετείστε» σωστά στο δρόμο εγκαίρως και γενικά μπορείτε να κινείστε πιό σίγουρα και προβλέψιμα, άρα πιο ασφαλώς.  Το να κοιτάτε το road map του κινητού σας, να ψάχνετε να διαβάσετε τις ταμπέλες ή να μην ξέρετε αν πρέπει να στρίψετε ή να πάτε ίσια είναι πολύ επικίνδυνο για όλους και κυρίως για εσάς. 
Το πιό βασικό απ΄όλα: να είστε προβλέψιμοι, μην αιφνιδιάζετε τα υπόλοιπα οχήματα με ξαφνικές αλλαγές ή μικρομανούβρες. Αν οι άλλοι οδηγοί ξέρουν τι θα κάνετε, κινδυνεύετε όλοι λιγότερο. Κάντε σαφή σήματα με το χέρι σας,  εγκαίρως, ώστε να είναι ενήμεροι οι γύρω οδηγοί για τις κινήσεις σας.
Όταν αλλάζετε λωρίδες, στρίβετε ή σκοπεύετε να σταματήσετε, ειδοποιήστε τους οδηγούς  γύρω σας με το χέρι, και αν είναι δυνατόν «κοιτάξτε τους τα μάτια», ώστε να ξέρετε ότι σας έχουν δει.  Η οπτική αυτή επαφή βοηθάει πολύ στην οδική συνεργασία.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου