Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Άλκη Ζέη

Ο ψεύτης παππούς

Ένα βιβλίο από την αγαπημένη Άλκη Ζέη, που μιλάει για την ζωή ενός παιδιού που η καθημερινότητα είναι γεμάτη φαντασία. Βλέπεις, ο παππούς του έχει εμμονή με το θέατρο. Κάθε μέρα του διηγείται ιστορίες τόσο συναρπαστικές που δεν μπορεί να καταλάβει αν του λέει αλήθεια ή ψέματα.
Ο Αντώνης είναι μόλις δέκα χρονών. Οι γονείς του πολλές φορές τον αφήνουν με τον παππού του λόγω σημαντικών υποχρεώσεων. Όμως εκείνος πάντα αργεί. «Μα, τι δικαιολογία θα σκαρφιστεί πάλι;». Ο παππούς του είναι δάσκαλος και έχει και αυτός υποχρεώσεις. Κάθε απόγευμα οι μαθητές πηγαίνουν στο σπίτι του όπου τους διδάσκει για το θέατρο.
Ο παππούς και ο μπαμπάς του αναγκάστηκαν να μετακινηθούν στο Παρίσι λόγω της δικτατορίας. Μάλιστα ο μπαμπάς του πήγε μόνος του επειδή ο παππούς είχε φτάσει εκεί πιο πριν με ψεύτικο διαβατήριο. Ήταν πολύ δύσκολες εποχές και για τους δύο ειδικά για τον πατέρα του μιας και δεν ήξερε ούτε λέξη Γαλλικά, όμως με τον καιρό προσαρμόστηκαν. 
Mια απορία κυριαρχεί στην ζωή του μικρού. Τι έχει γίνει με την γιαγιά; Όταν προσπαθούσε να αναφερθεί σε αυτήν του άλλαζαν την συζήτηση. Μα τι είχε γίνει; Δεν μπορούσε να καταλάβει. Όμως έπρεπε να μάθει, έπρεπε να δείξει στους μεγάλους πως ήταν αρκετά ώριμος για απαντήσεις. Που να φανταστεί ότι η αλήθεια είναι ένα μπερδεμένο κουβάρι, χωρίς αρχή, χωρίς τέλος.
Ένα βιβλίο για μικρούς και μεγάλους που κάνει τον αναγνώστη να πιστέψει το απίστευτο. Μέσα από αυτό καταλαβαίνει πως όσο η αλήθεια μένει στο σκοτάδι τόσο πιο περίπλοκη καταλήγει.
[Εκδόσεις  Μεταίχμιο, σελίδες 144  έτος έκδοσης 2017]

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου