Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

 ΤΟ ΤΥΧΕΡΟ ΓΛΥΚΙΣΜΑ

Πρωτοχρονιά, στην σύναξη της οικογένειας αλλά και από φορείς για το καλό της νέας χρονιάς, στην πρώτη συνάντηση των μελών, στις αρχές του έτους κόβεται η βασιλόπιτα. Τελετουργία με ιδιαίτερο κοινωνικό και χριστιανικό περιεχόμενο. Τεμαχίζεται από τον νοικοκύρη του σπιτιού ή τον ανώτερο εκπρόσωπο του φορέα αφού πρώτα την σταυρώσει τρεις φορές με το μαχαίρι.
Κάθε κομμάτι που κόβεται μνημονεύεται ιεραρχικά κάθε μέλος αλλά προβλέπεται κομμάτι και για το σπίτι και για τον φτωχό και για τον Χριστό και τον Άγιο Βασίλειο που την καθιέρωσε. Ένα κομμάτι περιέχει το «φλουρί». Το νόμισμα που αναμένει τον τυχερό που λαμβάνεται από το κομμάτι στο οποίο είναι κρυμμένο  και όλοι το προσδοκούν…  
Έθιμο που η αρχή του βρίσκεται στον 4ο αιώνα, στην Καισάρεια της Μικράς Ασίας. 
 
Υλικά 

1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 φλιτζάνια βούτυρο 
1 κουταλιά της σούπας μαγιά νωπή
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι γάλα 
6 αυγά 
Αλάτι 
Μαχλέπι 
Ζάχαρη άχνη
Αμύγδαλα ασπρισμένα
 
Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τη μαγιά με το γάλα χλιαρό και λίγο από το αλεύρι για να γίνει χυλός. Αφήνουμε το χυλό σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Βράζουμε το μαχλέπι σε λίγο νερό και το σουρώνουμε. Πετάμε το μαχλέπι και κρατάμε το νερό. Σε λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε μέσα το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά χτυπημένα, τον χυλό της μαγιάς, το νερό από το μαχλέπι και λίγο αλάτι. Ζυμώνουμε καλά, ώσπου να σφίξει η ζύμη. Τη βάζουμε σε αλευρωμένη λεκάνη. Την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Ξαναζυμώνουμε και πλάθουμε την πίτα. Τη βάζουμε σε ταψί βουτυρωμένο και αλευρωμένο. Πασπαλίζουμε την επιφάνειά της με τα αμύγδαλα και αν θέλουμε γράφουμε με τα αμύγδαλα τον αριθμό του νέου έτους. Την αφήνουμε πάλι να φουσκώσει και την αλείφουμε προσεκτικά με χτυπημένο αυγό. Την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μία ώρα περίπου. Όταν κρυώσει, την πασπαλίζουμε γύρω γύρω με άχνη ζάχαρη.

 Περισσότερες δημοφιλείς και νόστιμες συνταγές βρίσκονται ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: monastiriaka.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου