Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

ΙΣΤΟΡΙΚΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» τεύχος 27

ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Η δικτατορία δεν επιβλήθηκε ως «κεραυνός εν αιθρία» το πρωινό της 21ης Απριλίου 1967. Το πραξικόπημα αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο του «ψυχρού πολέμου», στον ανταγωνισμό της Αμερικής με την Σοβιετική Ένωση.  Οι επιδιώξεις των ΗΠΑ έναντι του αντιπάλου τους, στην Ανατολική Μεσόγειο, επέβαλλε η πολιτική διακυβέρνηση στην Ελλάδα να λειτουργεί στο πλαίσιο του σχεδιασμού τους.
Η ασταθής πολιτική κατάσταση, που επικρατούσε πριν την δικτατορία, τους δημιούργησε την ανάγκη ύπαρξης σταθερής κυβέρνησης. Η δικτατορία ήταν η λύση και υπηρετούσε καλύτερα με την άνευ όρων παράδοσής της στις επιδιώξεις των Αμερικανών. 
Το πολιτικό σύστημα αν καλλιεργούσε το  δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας του, με συγκλίσεις στα σπουδαία προβλήματα της πατρίδας και απαλλαγμένο από τον λαϊκισμό, τότε η σχέση με τις ΗΠΑ θα ευδοκιμούσε σε περιβάλλον συνεργασίας και όχι επιβολής, εμφανώς με οφέλη για την χώρα μας.
Πατήστε ΕΔΩ για να εμφανιστεί το περιεχόμενο του 27ου τεύχους του περιοδικού Ε-ΙΣΤΟΡΙΚΑ (20 Απριλίου 2000), που κυκλοφορούσε ως ένθετο της καθημερινής εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, σε αρχείο pdf.


Περισσότερα επιλεγμένα βιβλία σε αρχείο pdf βρίσκονται ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου