Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Σεβασμός στην διαφορετικότητα

Ο ΑΝΑΠΗΡΟΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΣ

Σημαντικό ποσοστό συνανθρώπων μας είναι άτομα με ειδικές ανάγκες. Το πρόβλημα είναι πως πολλές φορές επίτηδες ή άθελά μας κάνουμε την ζωή τους πολύ δύσκολη. 
Συνάντηση για την αναπηρία είχαν οι μαθητές των τμημάτων Β1 και Β2, του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, την Τετάρτη 31 Μαρτίου. Μια βιωματική επικοινωνία με τον Παναγιώτη Πιτσίνιαγκα, τον Συντονιστή Βιωματικών Παρεμβάσεων του ΣΚΕΠ (Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους).
Σκοπός της ενημέρωσης ήταν οι μαθητές να αλλάξουν στάση ως προς την αναπηρία και να εξοικειωθούν στην κοινωνική αποδοχή και την ισότητα αυτών των συνανθρώπων μας. Να αρθούν οι προκαταλήψεις μέσω της αφύπνισης και της αλλαγής στάσης. 
Ο Παναγιώτης, είχε ένα ατύχημα στα 21 του. Μετά από εβδομάδες, του είπαν πως είναι αναγκαίο να χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι. Μετά από λίγο καιρό αγόρασε ένα αμαξίδιο φτιαγμένο ειδικά για εκείνον. Αυτό το αμαξίδιο κόστισε 4000 ευρώ και μετά από 10 χρόνια ετοιμάζεται να αγοράσει ένα ακόμα με 5000. Αποκάλυψε την αλήθεια για τα καπάκια που μαζεύουμε. Τα καπάκια τα αγοράζουν οι εταιρίες για πολύ λίγα χρήματα. 1000 καπάκια αποφέρουν 30 μόλις λεπτά. Όμως ακόμα και όταν μαζεύονται αρκετά καπάκια το αμαξίδιο που αγοράζεται με αυτά είναι αρκετά χαμηλής ποιότητας και με κόστος περίπου 200 ευρώ. «Δυστυχώς η αναπηρία, είναι ακριβό χόμπι» παραδέχεται.
Οι δυσκολίες στις μετακινήσεις που συναντά όταν βγαίνει έξω από το σπίτι δεν οφείλεται σε αυτόν αλλά στις κακές εγκαταστάσεις. Ακόμα και όταν οι εγκαταστάσεις ευνοούν αυτού του είδους τη μετακίνηση, για παράδειγμα, με ειδικές θέσεις στάθμευσης για αναπήρους, όλο και κάποιος θα έχει φροντίσει να καλύψει αυτή τη θέση απλά επειδή δεν έβρισκε άλλη. 
Το πρόβλημα  της αναπηρίας δεν τον σταμάτησε από τον αθλητισμό. Αγαπημένο του άθλημα είναι το ράγκμπι, άθλημα πού έπαιζε και στο σχολείο. Αγαπάει πολύ τις συναυλίες και τα ταξίδια. 
Ο σεβασμός στην διαφορετικότητα του άλλου καθώς και η έμπρακτή αποδοχή της, συμβάλει στην δημιουργία κοινωνιών οι οποίες χαρακτηρίζονται από αρχές ισότητας, αλληλοσεβασμού και δίκαιης μεταχείρισης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου