1821 Η Επανάσταση των Ελλήνων
της Μαρίας Ρώτα*Ο Ανδρέας Μιαούλης όπως τον απεικόνισε ο Βαυαρός ζωγράφος Πέτερ φον Ες |
Οι Έλληνες αγωνιστές, τολμηροί μέχρι θανάτου, είχαν υψώσει το ανάστημά τους κατά του Δυνάστη με δύναμη και φροντίδα να αποκτήσει η Ελλάδα την ελευθερία της.
Η Ελλάδα ήταν και παραμένει θαυμαστή σε όλο τον κόσμο, μέχρι σήμερα, από την πασίγνωστη και μοναδική αρχαία ιστορία της. Στα Μουσεία του κόσμου υπάρχουν ειδικές αίθουσες που κοσμούν θαυμάσια αρχαιολογικά ευρήματα της αρχαίας Ελλάδας. Ολόκληρος ο πλανήτης τιμά τη χώρα μας για την αρχαία ιστορία της. Για πολλά χρόνια η Ελλάδα είχε σταματήσει να είναι γνωστή για το θαυμάσιο ιστορικό της, αφού βρισκόταν για τέσσερις αιώνες περίπου στη σκλαβιά.
Η παγκόσμια έκπληξη
Έκπληκτος είχε μείνει ο κόσμος ολόκληρος, όταν πληροφορείται την Επανάσταση των Ελλήνων το 1821. Στα χείλη των Ευρωπαίων, και όχι μόνο, υπήρχε το ερώτημα, πως κατάφερε ο Ελληνικός λαός να διατηρήσει την εθνική συνείδησή του, τη θρησκεία, τη γλώσσα του, τον πόθο για την ελευθερία του και να μη χαθεί από προσώπου γης. Η ιστορία έχει παραδείγματα λαών που εξαφανίστηκαν ή ... “αφομοιώθηκαν” από τους κατακτητές τους και μάλιστα με πολύ λιγότερα χρόνια υποδούλωσης από ξένους. Οι κυριότεροι παράγοντες που συνετέλεσαν και βοήθησαν στο ελληνικό θαύμα ήταν η αγάπη του Έλληνα στη θρησκεία του. Η γενναιότητά του, η αντοχή, ο ειδικός χαρακτήρας του, που τον βοηθούσε να θυμάται την ιστορία του, το Ναυτικό του και πάνω απ' όλα οι μεγάλες παραδόσεις του. Όλοι γνωρίζουμε από τους δασκάλους και τους καθηγητές μας, ότι υπήρχαν παντού στη χώρα μας τα κρυφά σχολεία, όπου οι νέοι μάθαιναν και μετέδιδαν την ιστορία της χώρας μας. Παράλληλα για το “ελληνικό θαύμα” χρειαζόταν η διαφώτιση του λαού, όπως των γεωργών, των ναυτικών, των εργατών, των εμπόρων, μορφωμένων και αμόρφωτων.
Σπουδαία δραστηριότητα είχαν η Εκκλησία, οι Δάσκαλοι του Γένους και πολλές Εταιρείες που παρουσιάζονταν απλά, αλλά φρόντιζαν με πολλούς τρόπους κρυφούς να μαθαίνουν και να ενημερώνουν τους ανθρώπους και ιδιαίτερα να διατηρείται η γλώσσα η ελληνική. Μόνο με αυτά, όμως, δεν ήταν δυνατόν να αποτιναχτεί ο ... τύραννος. Χρειάζονταν στρατιωτικές δυνάμεις για να νικήσουν τις οθωμανικές στρατιές και φυσικά τους στόλους.
Ρήγας Βελεστινλής – Φεραίος
Γεννήθηκε στο Βελεστίνο, χωριό του θεσσαλικού κάμπου, από όπου και πήρε και το επώνυμο Βελεστινλής. Το όνομα Φεραίος το πήρε η οικογένειά του από το αρχαίο όνομα του οικισμού Φεραί. Γεννήθηκε το 1757. Όταν μεγάλωσε πήγε με τον αδελφό του Κωνσταντίνο να εργαστούν στο Παρίσι. Σπούδασε, εργάστηκε στη Γαλλία και αργότερα πήγε στη Βιέννη όπου εργάστηκε ως διερμηνέας στα γραφεία της πόλης. Μεταφέρθηκε αργότερα μαζί με άλλους συντρόφους του στην Τεργέστη, με σκοπό να καταλήξουν στην Ελλάδα και να φροντίσουν, μαζί με άλλους Έλληνες του εξωτερικού, την ανεξαρτησία της Ελλάδος, παράλληλα είχαν σκοπό να βοηθήσουν να ιδρυθεί η “Ελληνική Δημοκρατία”.
Δυστυχώς, συνελήφθη μαζί με τους συντρόφους του και εκτελέστηκαν τον Ιούνιο του 1798.
Μεταξύ όλως των δραστηριοτήτων του για την φροντίδα της απελευθέρωσης της Ελλάδας, έγραψε τον υπέροχο “ΘΟΥΡΙΟ” που ήταν Ορμητικός Πατριωτικός Ύμνος, πρώτος
Ο “ΘΟΥΡΙΟΣ” ήταν ΜΙΑ ΠΡΟΣΤΑΓΗ ΜΕΓΑΛΗ
Ως πότε παλικάρια να ζούμεν στα στενά
Μονάχοι σα λιοντάρια, στοις ράχαις στα βουνά;
Σπηλαίς να κατοικούμεν, να βλέπωμεν κλαδιά,
Να φεύγωμ' απ' τον Κόσμον, για την πικρή σκλαβιά.
Να χάνωμεν αδέλφια, Πατρίδα και Γονείς,
Τους φίλους, τα παιδιά μας, κι όλους τους συγγενείς.
Καλλιώνας (καλλίτερα) μιας ώρας ελεύθερη ζωή,
Παρά σαράντα χρόνοι σκλαβιά και φυλακή.
Τι σ' ωφελεί αν ζήσης, και είσαι στη σκλαβιά,
Στοχάσου πως σε ψένουν (ψήνουν) καθ' ώραν στη φωτιά.
Βεζύρης, Δραγουμάνος, Αφέντης κι αν σταθείς,
Ο Τύραννος αδίκως, σε κάμει να χαθείς.
Δουλεύεις ολ' ημέρα, σε ότι κι αν σοι πη,
κι αυτός πασχίζει πάλιν, το αίμα σου να πιη.
Ο Σούτζος κι ο Μουρούζης, Πετράκης, Σκαναβής,
Γκίκας και Μαυρογέννης, καθρέπτης είν' να ιδείς.
Ανδρείοι Καπετάνιοι, Παπάδες, Λαϊκοί,
Σκοτώθηκαν κι Αγάδες, με άδικον σπαθί
Κι αμέτρητ' άλλοι τόσοι, και Τούρκοι και Ρωμιοί
Ζητώ και πλούτον ναχουν, χωρίς καμμιά 'φορμή...
ΤΕΛΟΣ ΟΡΚΟΥ
Σ' Ανατολή και Δύσι και Νότον και Βοριά,
Για την Πατρίδα όλοι, νάχωμεν μια καρδιά.
Ρήγας Βελεστινλής
Για την Πατρίδα όλοι, νάχωμεν μια καρδιά.
Ρήγας Βελεστινλής
Το Ναυτικό
Ο ανδριάντας του Μιαούλη. Γλύπτης Γ. Μπονάνος 1889. |
Με το Ναυτικό των επαναστατημένων Ελλήνων έγινε κάτι πρωτόγνωρο στην παγκόσμια ιστορία. Στη σκλαβωμένη Ελλάδα δημιουργήθηκε Πολεμικό Ναυτικό πριν καν δημιουργηθεί το Ελληνικό Κράτος.
Τα εμπορικά καράβια χρησιμοποιήθηκαν σαν πολεμικά. Ήταν αρματωμένα από τον 16ο αιώνα για να αντιμετωπίζουν οι Έλληνες τους πειρατές, ήταν αρκετοί που ερχόντουσαν τότε στην Ελλάδα, από την Τυνησία, το Μαρόκο κ.α.
Οι Έλληνες είχαν μια άριστη πολεμική εμπειρία και αναδείχθηκαν αρκετοί σπουδαίοι ναυμάχοι. Από τους καλύτερους ήταν ο Μιαούλης, (έχουμε το άγαλμά του και το όνομά του στην πλατεία μας), ο Κανάρης, ο Σαχτούρης κ.α. και κέρδισαν μάχες στη Χίο, στις Σπέτσες κ.α.
Οι Έλληνες ναυτικοί προκάλεσαν τον παγκόσμιο θαυμασμό με την άριστη δραστηριότητα τους.
Πολλοί ξένοι ιστορικοί και μελετητές είχαν αναφέρει ότι χωρίς το Ναυτικό η Ελλάδα δεν θα είχε επιτύχει.
Η Ελληνική Επανάσταση είναι το μεγάλο γεγονός της Ελληνικής Ιστορίας!
…………………………..
*Η Μαρία Ρώτα είναι αρχαιολόγος και τακτική συνεργάτιδα της καθημερινής εφημερίδας των Κυκλάδων ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ που τυπώνεται στην Ερμούπολη της Σύρου, στην οποία δημοσιεύθηκε, στο φύλλο της 14ης Ιανουαρίου 2021, το ενδιαφέρον άρθρο της, που αναδημοσιεύουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου