Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Στο Υπουργείο Παιδείας

 Πειράματα φυσικής και ασφάλεια διαδικτύου

Οι μαθητές του Γ1’ τμήματος, του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, παρακολούθησαν στο Υπουργείο Παιδείας δύο προγράμματα: τα πειράματα STEM φυσικής με απλά υλικά και την ασφάλεια στο διαδίκτυο. 
Το πρώτο εργαστήριο αναφέρεται σε ένα από τα προβλήματα πολλών μικρών επιστημόνων στις μέρες μας. Παρόλο που αγαπάνε και θέλουνε να αναζητήσουν θέματα φυσικής, είναι περιορισμένοι από το κόστος των υλικών που απαιτούνται για την εκτέλεσή τους. Σκοπός αυτού του προγράμματος είναι να αποδείξει στους μαθητές πως όλα τα εφόδια που χρειάζονται για να διεξάγουν ένα πείραμα βρίσκονται σπίτι τους. Παρατηρήθηκε πως μόνο με νερό και αλάτι μπορούσαν να κάνουν ένα ψηφιακό ρολόι να λειτουργήσει! Επιπλέον ανακάλυψαν πως με την χρήση ενός κεριού και ενός μικρού σωλήνα μπορούσαν να κάνουν ένα καρουζέλ να περιστρέφεται στο νερό!
Το δεύτερο εργαστήριο είχε ως στόχο να παρουσιάσει στους μαθητές μερικούς κινδύνους του διαδικτύου. Αρχικά, ορίζει τον όρο του εθισμού και της εξάρτησης από το Internet και έπειτα εξηγεί τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει στην καθημερινότητά μας. Επίσης εξηγεί στους μαθητές για την επικινδυνότητα της δημοσιοποίησης όλων τους των δραστηριοτήτων τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμα, οι εισηγητές καθηγητές έδειξαν και τόνισαν πόσο διαφορετικοί είναι οι πραγματικοί μας φίλοι με αυτούς στο διαδίκτυο. Οι μαθητές, τέλος, εξετάστηκαν πάνω στο θέμα μέσω ενός quiz με ερωτήσεις πολλαπλών απαντήσεων.
Η επίσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας ολοκληρώθηκε με την  παρουσίαση στους μαθητές των γλυπτών έργων που στολίζουν την είσοδο του Υπουργείου, δημιουργήματα αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών. 
Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδρομή, η οποία σίγουρα επηρέασε την σκέψη των μαθητών πάνω στα θέματα του πειραματισμού και του διαδικτύου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ



ΦΩΤΟΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου