Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Εν όψει Χριστουγέννων...

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ
της Στέλλας Καρατζόγλου*

   Τι μπορεί να περιμένει ένας έφηβος τις μέρες των εορτών; Γιατί να θέλει να μείνει σπίτι και να μην πάει σχολείο με τους φίλους του; Τι έχει να κερδίσει από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές;
   Η απάντηση είναι, ασφαλώς, πολλά! Όσο οι στολισμοί και τα φωτάκια αυξάνονται σε σπίτια, δρόμους και μαγαζιά, τόσο αυξάνεται κι η ανυπομονησία για την ξεκούραση και το κλείσιμο των σχολείων. Σε μια πρώτη ανάγνωση, θα έλεγε κανείς πως δικαιολογημένα θέλουν τα παιδιά να σταματήσει για λίγο το σχολείο να ξεκουραστούν, οι αυξημένες απαιτήσεις, τα αλλεπάλληλα διαγωνίσματα, το κρύο πρωινό ξύπνημα, τα ίδια πρόσωπα και καταστάσεις καθημερινά είναι αδιαμφησβήτητα σοβαροί λόγοι. Όμως, οι έφηβοι έχουν πολλά περισσότερα να κερδίσουν στις εορταστικές διακοπές των Χριστουγέννων. 
   Θα παραλείψω να αναφερθώ στο κομμάτι «δώρα», μιας και είναι αυτονόητη η αντίδραση των εφήβων. Σε επίπεδο διάθεσης, οι διακοπές προσφέρουν μια μικρή παύση της ρουτίνας, μια διακοπή του προβλεπόμενου προγράμματος και ευκαιρίες για ξεκούραση ή για περιπέτεια ανάλογα με τις ατομικές ιδιαιτερότητες του καθένα. Κάποιος μπορεί να περιμένει το γιορτινό τραπέζι, κάποιος άλλος την βόλτα στο χιονοδρομικό, κάποιος άλλος τον ελεύθερο χρόνο δίπλα στο τζάκι. Ό,τι και αν είναι αυτό που αναμένεις αυτές τις γιορτές να το κάνεις με την καρδιά σου και να αφήσεις τις δεύτερες σκέψεις. 
   Με το απαραίτητο αυτό διάλειμμα,  θα γεμίσουν τα αποθέματα ενέργειας και η επιστροφή στο χώρο του σχολείου θα είναι περισσότερο δημιουργική. Η επανεκκίνηση αυτή έχει συνήθως θετικά αποτελέσματα για την απόδοση όλων. Φέτος τα Χριστούγεννα, φρόντισε να ευχαριστηθείς τα αγαπημένα σου πρόσωπα και να τους υπενθυμίσεις πόσο σημαντικά είναι για εσένα!
Χρόνια πολλά με σωματική αλλά και ψυχική, πρωτίστως, υγεία!!!
...................................
Στέλλα Καρατζόγλου είναι Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών/εφήβων και ενηλίκων, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικευμένη στη Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία (CBT).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου