«Μα που πήγαν τ’ άστρα;»
Ψάχνουμε τον ουρανό για να δούμε κανένα αστέρι να διακρίνεται που και που... Η Γλυφάδα φωτίστηκε αλλά τα άστρα χάθηκαν! Ας τα ψάξουμε λοιπόν!
Σε αυτό το διακρατικό περιβαλλοντικό – αστρονομικό πρόγραμμα e-twinning, που ξεκινά στην περιοχή μας, για πρώτη φορά φέτος, με συνιδρυτή το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας, πρόκειται να δημιουργηθεί ένα δίκτυο τοπικών σχολείων με στόχο την ενημέρωση των μαθητών για το θέμα της Φωτορρύπανσης και τις δυσκολίες που προκαλεί στην αστροπαρατήρηση. Θα τονιστεί στα παιδιά η σημασία της διατήρησης του σωστού “νυχτερινού περιβάλλοντος” για τον άνθρωπο και θα υλοποιηθούν εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που στοχεύουν στην διαμόρφωση “εγγράμματων” πολιτών.
Η φωτορύπανση απειλεί όχι μόνο το «δικαίωμά μας στο φως των αστεριών», αλλά μπορεί να επηρεάσει την κατανάλωση ενέργειας, την άγρια ζωή και την υγεία. Περισσότερες από 200.000 μετρήσεις έχουν πραγματοποιηθεί από ανθρώπους σε 180 χώρες τα τελευταία 14 χρόνια, καθιστώντας το Globe at Night την πιο επιτυχημένη εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη φωτορύπανση μέχρι σήμερα!
Το πρόγραμμα Globe at Night είναι μια διεθνής εκστρατεία της επιστήμης των πολιτών για την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τις επιπτώσεις της φωτορύπανσης, προσκαλώντας πολίτες-επιστήμονες να μετρήσουν τη φωτεινότητα του νυχτερινού ουρανού τους και να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους. Συμμετοχή που χρειάζεται μόνο ένας υπολογιστής ή ένα έξυπνο τηλέφωνο και να ακολουθηθούν έξι απλά βήματα (πατήστε ΕΔΩ)!
Οι μαθητές αφού ενημερωθούν για το πρόβλημα, συμμετέχουν σε δράσεις «επιστήμονα-πολίτη καθώς και στο πρόγραμμα «Globe at Night» (https://www.globeatnight.org/) όπου καλούνται να καταμετρήσουν χαρακτηριστικά των φωτιστικών/λαμπτήρων στους δρόμους του Δήμου. Θα γίνει ακόμα μέτρηση της φωτεινότητας του «ουρανού» και σε συνεργασία με το κατάλληλο τμήμα του Δήμου, θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν το πρόβλημα της φωτορρύπανσης στην Γλυφάδα.
Το περιβαλλοντικό αυτό πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων διάχυσης της Αστρονομίας του Office for Astronomy Outreach (ΟΑΟ) της International Astronomical Union (IAU), με τον κεντρικό συντονισμό του Εθνικού Συντονιστή Δρ. Μ. Μεταξά και σε συνεργασία με τον Συντονιστή Εκπαιδευτικών Έργων της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Νότιου τομέα Αθήνας, Ελευθέριο Χονδρογιάννη.
Υπεύθυνες καθηγήτριες: Ευγενία Λουμπαρδιά (Διευθύντρια) και Αικατερίνη Ρόζη (Υπεύθυνη εργαστηρίου φυσικών επιστημών).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου