Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

7ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο

 «Η φιλοξενία στην αρχαιότητα και σήμερα»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή των μαθητών του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας στις εργασίες του 7ου Ευρωπαϊκού Μαθητικού Συνεδρίου στη Βερόνα που διοργάνωσε το  Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNESCO και την αρωγή του Υπουργείου Παιδείας από τις 1 έως τις 5 Μαρτίου.
Θέμα του συνεδρίου, το οποίο έχει μακρά παράδοση, ήταν:  «Κοινές Ευρωπαϊκές Αρχές και Αξίες και η συνεισφορά της Ελλάδας και του πολιτισμού της στη διαμόρφωσή τους». Οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου ασχολήθηκαν με τον θεσμό της φιλοξενίας. Συγκεκριμένα προσδιόρισαν όρους σχετικούς με τη φιλοξενία, όπως η λέξη ξένος, ξενιτιά και ταξίδι και παρουσίασαν την εξέλιξη του θεσμού της φιλοξενίας από την ομηρική εποχή, την κλασική αρχαιότητα, τον Χριστιανισμό και το Βυζάντιο.
Τέλος συνέκριναν την αρχαία φιλοξενία αφενός με τον σύγχρονο τουρισμό και αφετέρου με την υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών.
Οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου έφυγαν από το σχολείο την Πέμπτη 2 Μαρτίου  και αναχώρησαν αεροπορικώς για το Μιλάνο, ενώ στη συνέχεια οδικώς έφτασαν στη Βερόνα, πόλη που φιλοξένησε τις εργασίες του συνεδρίου.
Την Παρασκευή 3 Μαρτίου οι μαθητές γεμάτοι ανυπομονησία έφτασαν στο συνεδριακό κέντρο, όπου παρουσίασαν την εργασία τους η οποία απέσπασε πολύ θετικά σχόλια. Στη συνέχεια οι μαθητές περπάτησαν στην πόλη της Βερόνας, θαύμασαν την αρένα, τα παραδοσιακά σπίτια, το Δημαρχείο της πόλης και ασφαλώς το σπίτι της Ιουλιέτας, ηρωίδας του Σαίξπηρ. Ακολούθησε εκπαιδευτική επίσκεψη στην πόλη της Μπολόνια.
Το Σάββατο οι μαθητές επισκέφτηκαν τη Βενετία, η οποία πραγματικά τους γοήτευσε! Η πόλη των δόγηδων με τα κανάλια, τα παλάτια, τα στενά δρομάκια και τον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Μάρκου με την πλατεία εντυπωσίασε τους μαθητές οι οποίοι περιηγήθηκαν στην πόλη. Επισκέφτηκαν τον ορθόδοξο ναό του Αγίου Γεωργίου, τη γέφυρα των αναστεναγμών, το Ριάλτο και το εργαστήριο παρασκευής κρυστάλλων Μουράνο. Ο καλός καιρός βοήθησε ώστε οι μαθητές να απολαύσουν την πόλη από την οποία αναχώρησαν την ώρα του ηλιοβασιλέματος!
Η τελευταία μέρα της εκπαιδευτικής εκδρομής έκλεισε με την επίσκεψη στο Μιλάνο. Οι μαθητές περπάτησαν στο κάστρο της πόλης και θαύμασαν τον καθεδρικό ναό της πόλης που είναι γνωστός ως Duomo. Περιηγήθηκαν στους δρόμους της πόλης που ήταν γεμάτοι κόσμο, πέρασαν από τη στοά Vittorio Emanuele με τα περίφημα ψηφιδωτά και τα εμπορικά  μαγαζιά και έφτασαν στην περίφημη Σκάλα του Μιλάνου, ένα από τα πιο γνωστά οπερατικά θέατρα του κόσμου. Το απόγευμα αναχώρησαν για την Αθήνα γεμάτοι αξέχαστες αναμνήσεις!
Οι μαθητές που πήραν μέρος στο συνέδριο και την εκπαιδευτική εκδρομή είναι οι εξής: Γεροντής Μιχάλης, Γιαννούκου Χριστιάννα, Ζαφειροπούλου Δήμητρα, Ζώη Ευαγγελία, Κήπου Νίκος, Κλαυδιανού Ειρήνη, Λιλικάκη Άσπα, Λουκαδάκη Ειρήνη, Μέντζου Σοφία, Μπούρμπου Ελισάβετ, Ντατσής Δημήτρης, Ξεπλάτης Γιώργος, Παλάτου Τζένη, Πανόπουλος Βαγγέλης, Παντελόγλου Σπύρος, Σαβράμη Αγγέλικα, Σπανοπούλου Μαρία, Στεργιοπούλου Δανάη, Στουπάκη Θάλεια, Τσιαρτσιανίδης Παναγιώτης.
Οι μαθητές εργάστηκαν με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Κατερίνας Δοκοπούλου, ενώ στην εκπαιδευτική εκδρομή συνόδευσε η Διευθύντρια Ευγενία Λουμπαρδιά.
Περισσότερες φωτογραφίες βρίσκονται ΕΔΩ

ΣΣ.Η Βερόνα είναι η περιοχή της Ιταλίας που το όνομα της Ελλάδας είναι οικείο. Η δημοφιλής ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης, ομάδα Α' κατηγορία Ιταλίας, όταν αγωνίζεται στην έδρα της ηχεί το "Ελλάς" από τους φιλάθλους, διότι αυτό είναι το όνομά της. Όνομα που δέχθηκαν αβίαστα οι ιδρυτές της, το 1903, μετά από πρόταση του Ντέτσιο Κορούμπολο, καθηγητή της κλασικής φιλολογίας στο λύκειο της πόλης.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου