Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ

 ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΡΕΛΑΣΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ

Αντιπροσωπεία μαθητών του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας με επικεφαλής την καθηγητήτρια Χρύσα Γεωργακάκη έλαβε μέρος στην παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην λεωφόρο Ποσειδώνος στο παλαιό Δημαρχείο. Προηγουμένως ο σημαιοφόρος με δύο παραστάτες συμμετείχαν στην δοξολογία για τους υπέρ πίστεως και πατρίδος αγωνισαμένων, που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Τίμησαν τους γνωστούς και άγνωστους αγωνιστές της Εθνικής Παλιγγενεσίας που το 1821 εξεγέρθηκαν ενάντια στην Οθωμανική πολύχρονη και απάνθρωπη σκλαβιά. Είναι η επιτυχημένη εξέγερση των Ελλήνων κατά των Οθωμανών με τους οποίους δεν τους συνέδεε η γλώσσα, η θρησκεία, η ενδυμασία, οι αντιλήψεις. Κανένα κοινό στοιχείο, στους οποίους έγιναν υπόδουλοι με σκληρές υποχρεώσεις (κεφαλικός φόρος, παιδομάζωμα, αυθαιρεσίες) χωρίς δικαιώματα.
Αποτελεί το αλησμόνητο μνημόσυνο για τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που πρόσφεραν την ζωή τους ή την σωματική και ψυχική ακεραιότητά τους για την δημιουργία ελεύθερης πατρίδας.
Η νέα γενιά που θα πάρει την σκυτάλη να αφεντέψει την πατρίδα μας πρέπει να επικαιροποιήσει το δυναμικό οικουμενικό πνεύμα της Παλιγγενεσίας, το εμπνεόμενο από την διαχρονικότητα του Ελληνισμού. 
 Αυτό που η φυσική ηγεσία των επαναστατημένων αγωνίστηκε, αλλά παραμερίστηκε από την νέα εξουσία, των πολιτικά έμπειρων Φαναριωτών, της δυτικοευρωπαϊκής  παιδείας λογίων και των προκρίτων. Δημιούργησαν τις κακοδαιμονίες που ταλαιπωρούν το βίο του νεοελληνικού κράτους, όπως είναι η διαφθορά, ο διχασμός, η προγονοπληξία, η δουλοπρέπεια…  Δημιουργήματα πολιτικής, πολιτισμικής και οικονομικής υποτέλειας.
ΣΣ. Σταδιακά θα εμπλουτίζεται από εικόνες της παρέλασης που βρίσκονται ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου