Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

Πιτόγυρο

 ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΜΕ ΠΙΤΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ
του Μάνου Δημητρούλη*

Μιας και έχουμε Σαρακοστή είπα να σας φτιάξω ένα τυλιχτό νηστίσιμο σουβλάκι. Αλλά επειδή το καλό τυλιχτό θέλει καλή πίτα, σας δίνω σήμερα σούπερ συνταγή για τις πιο τέλειες πίτες για σουβλάκι Ολική Άλεσης 😋😋 Πάμε να φτιάξουμε το δικό μας  νηστίσιμο σουβλάκι με πίτα ολικής άλεσης και γύρο μανιταριού!!! 💚

ΥΛΙΚΑ

Για 8 πίτες
 
500 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης Μύλοι Αγίου Γεωργίου
 335 ml χλιαρό νερό
 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
 10 γρ. μελάσα ή μέλι
λίγο αλάτι

Για το γύρο μανιταριού (για 4 μερίδες)

300 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο (ή άλλα φρέσκα μανιτάρια) σε φετάκια
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
½ κ.γ. καπνιστή πάπρικα
½ κ.γ. σκόνη αποξηραμένου σκόρδου
½ κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
1 κ.γ. μέλι ή σιρόπι αγαύης
.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

✅ Σε μεγάλο μπολ με χλιαρό νερο, ρίχνουμε τη μαγιά, τη μελάσα, ανακατεύουμε και αφήνουμε για λίγο στην άκρη μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, ανακατεύουμε και στη συνέχεια ζυμώνουμε καλά μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί.
✅ Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ, ζυμώνουμε ελάχιστα, χωρίζουμε σε 8 κομμάτια και σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα. Ανοίγουμε με τα δάχτυλα μας ή με πλάστη τις στρογγυλές πίτες.
✅ Ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά για 2′-3′ από κάθε πλευρά.
✅ Τοποθετούμε τις πίτες τη μία πάνω από την άλλη και τις κρατάμε διαρκώς σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο, ώστε να μην ξεραθούν.
✅ Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνουμε τα μανιτάρια. Προσθέτουμε το θυμάρι, το σκόρδο, την γλυκιά και καπνιστή πάπρικα, το κάρυ, αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
✅ Τυλίγουμε τις πίτες με το γύρο, ντοματίνια, κρεμμύδι, έξτρα, γιαούρτι καρύδας ή σόγιας, πάπρικα και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Διατροφικές πληροφορίες ανά τυλιχτό σουβλακι

Ενέργεια: 298 kcal
Υδατάνθρακες: 50.5 γρ.
Πρωτεΐνη: 10.2 γρ.
Λιπαρά: 9.1 γρ.
Κορεσμένα Λιπαρά: 4.6 γρ.
Φυτικές Ίνες: 2.7 γρ.

.....................
Ο Μάνος Δημητρούλης είναι Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Msc Αθλητικής Διατροφής και συγγραφέας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου