Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Στην Κύπρο

 ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΛΟ

Το Χρυσοπράσινο Φύλλο είναι ένα διακρατικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Σε αυτό συμμετέχουν Γυμνάσια και Λύκεια των δύο αδελφών χωρών, ανά δυάδες, όπως το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας με το Γυμνάσιο Αρχάγγελου Λακατάμειας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, το Γυμνάσιο  της Κύπρου επισκέφθηκε την Ελλάδα τον Δεκέμβριο και τώρα ήταν σειρά του 3ου Γυμνασίου να πάει στην Κύπρο. Δυστυχώς όμως, λόγω γενικής απεργίας, το ταξίδι ξεκίνησε αντί για Πέμπτη, την Παρασκευή και 7:15 το πρωί το πρωί ήταν όλοι έτοιμοι με τις βαλίτσες.
Φτάσανε στην Κύπρο 12:00 το μεσημέρι και τους υποδέχθηκαν θερμά τα παιδιά και οι καθηγητές του Κυπριακού σχολείου στο αεροδρόμιο. Όλοι μαζί ξεκινήσανε την περιήγηση στο νησί. 
Αρχικά έγινε περιδιάβαση στον τύμβο της Μακεδονίτισσας και στην παλιά Λευκωσία υπό την καθοδήγηση ξεναγού, η οποία ακόμα και με σφοδρό χαλάζι  εντυπωσίασε. Στη συνέχεια, γυρίσανε στο σχολείο και πήγανε στα σπίτια φιλοξενίας. Εκεί η υποδοχή ήταν θερμή και αντάξια του πνεύματος της ελληνικής φιλοξενίας. Το βράδυ απολαύσανε δείπνο σε παραδοσιακή ταβέρνα του νησιού με κυπριακά εδέσματα και χορό.
Την επόμενη μέρα συναντηθήκανε στο σχολείο και αναχωρήσανε για την παραλία Αγία Νάπα, όπου επισκεφθήκανε το μουσείο «Θάλασσα». Το μουσείο έχει ως θέμα τη θάλασσα και ως στόχο να παρουσιάσει στο κοινό και τους επισκέπτες της Κύπρου τον ρόλο και τη σημασία της θάλασσας στην Ιστορία της Μεγαλονήσου από την παλαιοντολογία μέχρι σήμερα.
Όταν τελείωσε η περιήγηση απολαύσανε κυπριακό σουβλάκι. Μετά το γεύμα επισκεφθήκανε το πάρκο γλυπτικής, όπου είδανε πολλά αξιοθαύμαστα έργα τέχνης, (οι φωτογραφίες το αποδεικνύουν!) και το πάρκο μεσογειακών φυτών και παχύφυτων με σπάνια χλωρίδα. Το βράδυ μείνανε στις οικογένειες φιλοξενίας.
Την τελευταία μέρα απολαύσανε τη φιλοξενία, γνωριστήκανε καλύτερα με τις οικογένειες και ανταλλάξανε αναμνηστικά δώρα φιλίας.
Πιστεύουμε πως δημιουργήθηκαν οι βάσεις για τη διατήρηση και την περαιτέρω καλλιέργεια της φιλίας.
Ο αποχωρισμός ήταν δύσκολος για όλους. Εμπειρίες, εικόνες και συναισθήματα θα  συντροφεύουν στη ζωή τους τα παιδιά!
ΣΣ.Περισσότερες φωτογραφίες του Κωνσταντίνου Ζήκου βρίσκονται ΕΔΩ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΗΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου